1.350 kronor per dygn ska kommuner få för ensamkommande barn, jämfört med tidigare 1.900 kronor. Ett förslag som mött skarp kritik. På tisdagen meddelade regeringen att sänkningen skjuts upp till i juli 2017.
– Vi har kommit överens om att skjuta på ikraftträdandet sex månader, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Den sänkta ersättningen skulle inrättas redan i januari 2017, något som flera kommuner uttryckt en oro över. Både över hur man ska hinna ställa om, men även hur kommunerna ska kunna klara av flyktingmottagandet med en sänkt ersättning.
– Nu kommer kommunerna ha en god möjlighet att ställa om, säger Magdalena Andersson.
Från 1.900 till 1.350 kronor för asylsökande
Förutom uppskjutningen kommer förslaget se likadant ut. Ersättningen kommer sänkas och Ylva Johansson betonar att man kommer göra skillnad på barn och vuxna, alltså personer över 18 år, i ersättningen. För de som fyllt 18 år och fortfarande söker asyl kommer därför förändringen bli störst.
När asylsökande barn fyller 18 är tanken är att de ska flytta till vanliga anläggningsboenden med andra vuxna. Där är ersättningen till kommunerna 350 kronor per dygn – att jämföra med de 1900 kronorna som i dag betalas ut för en plats på ett HVB-hem.
Öppnar fond för kommuner
Regeringen kommer även öppna en fond på 40 miljoner kronor per år. Från den kommer kommuner kunna söka pengar för att underlätta mottagandet.
– Olika kommuner kommer påverkas olika, beroende på hur stor andel av befolkningen som är flyktingbarn och vilka kontrakt som skrivits med privata mottagare, säger Magdalena Andersson
”Det handlar om miljardbelopp”
Anledningen till förslaget är att regeringen ansett att många kommuner placerat nyanlända flyktingar på onödigt dyra HVB-hem. Dessutom skulle sänkningen vara en morot för kommunerna att omvandla fler HVB-hem till stödboenden, som är ett billigare alternativ.
– Vi välkomnar att det finns flera aktörer som är med och tillhandahåller boenden, men det är viktigt att offentliga medel ska hamna rätt och pengar som är avsatta till barn ska naturligtvis gå till barn, säger Magdalena Andersson.
Men Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) menar att beslutet kommer innebära en väsentlig kostnadshöjning för kommunerna.
– Vi vet inte exakt vilka belopp det är, men det är miljardbelopp för kommunsektorn, sa Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL till SVT Nyheter i somras.