Foto: TT

Krypterade appar försvårar för polisen

Publicerad

Krypterade appar är inte bara ett viktigt redskap för terrorister – även ”vanliga” kriminella använder sig allt oftare av tjänster som gör att det går att chatta i hemlighet.

Något som försvårar polisens arbete.

– Det absolut mesta som kommuniceras i dag är krypterat och det är klart att det är ett problem ur utredningssypunkt, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

De senaste åren har det dykt upp en rad nya tjänster som gör det enkelt att skicka krypterade meddelanden. Det handlar om allt från populära chattappar som Whatsapp och Messenger till mer okända som Signal och Wire. Många av dem erbjuder så kallad obruten kryptering, det vill säga att bara användaren och mottagaren kan läsa meddelandet.

Arbeta ostört

Och det är något som många kriminella drar nytta av, enligt polisen.

– Det beror inte bara på att man är så himla smart, utan det här är ju det vanligaste sättet att kommunicera i dag. Apparna har krypteringen färdig och inbyggd, det är bara att använda, säger Anders Ahlqvist.

För konsumenterna ger apparna ofta lägre pris, och många ser det också som ett skydd mot massövervakning. Men politiker och myndigheter har kritiserat krypteringen som de menar ger brottslingar möjlighet att arbeta ostört.

– För oss har det inneburit att de vanliga avlyssningsmetoder som vi har tillgång till i många fall blivit verkningslösa, säger Anders Ahlqvist.

Ny metod

Den man som utförde terrorattacken vid Westminster i London kommunicerade före dådet via Whatsapp, vilket fått den brittiska regeringen att kräva att säkerhetstjänsten ska kunna få tillgång till den och andra krypterade meddelandetjänster. I Sverige utreder regeringen om brottsutredande myndigheter ska få använda sig av hemlig dataavläsning. Det skulle ge polisen möjlighet att kunna se vad som skrivs på en dator eller mobil innan informationen skickas.

– Det är en metod för att komma runt problemet med krypteringen, säger Anders Ahlqvist.

Advokatsamfundet har dock varit kritiskt till metoden som man anser är ett ”mycket ingripande tvångsmedel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.