Läkarförbundet bromsade utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har brist på läkare. Bristen fylls med import av utländska läkare, och genom att svenska studenter utbildas utomlands. Men bristen beror bl.a. på att Läkarförbundet bromsat utbildningen av nya läkare.

Inte självförsörjande

Sverige har sedan flera år tillbaka svårt att vara självförsörjande på läkare. Bara från Polen har de senaste åren omkring 270 läkare lockats hit.

För svenska studenter går resan åt andra hållet.

Trots toppbetyg tvingas hundratals svenska studenter utomlands för att uppfylla drömmen om en läkarutbildning. Konkurrensen på exempelvis Karolinska Institutet är så hård att lotten avgör vem som ska komma in.

Kampanjer

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar i kvällens program att Läkarförbundet under flera år aktivt bedrev kampanjer för att minska antalet utbildningsplatser för läkare – trots att flera tunga prognosmakare tvärtom flaggade för en stor brist på doktorer.

Högskoleverket, Statistiska Centralbyrån och Socialstyrelsen varnade samtliga för framtida problem.

-Alla prognoser sade brist, berättar Klas Öberg, avdelningsdirektör på Socialstyrelsen.

Färre platser

Politikerna valde emellertid att följa Läkarförbundets linje, och antalet utbildningsplatser minskade under flera år på 1990-talet med 200-250 platser per år innan nivån återställdes.

Den svackan betyder över 1.000 färre läkare och specialister i dag.

-Vi trodde inte att efterfrågan skulle växa som den gjorde. Vi hade uppenbarligen fel, säger Anders Milton, dåvarande vd för Läkarförbundet.

_______________________________________________

Mer om läkarbristen i kvällens Uppdrag granskning, klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Efter prgorammet finns också möjlighet att chatta med reportern Johan Winberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.