Foto: TT

Lärarfack kräver satsningar kring undervisning av nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttio procent av lärarna saknar erfarenhet av att jobba med nyanlända elever. Nu kräver Lärarnas riksförbund att regeringen satsar på att öka kompetensen hos lärarna.

 – Det här är ett nationellt ansvar så staten bör gå in med en stor fortbildningsinsats med statliga pengar, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Från den första mars är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända. Det innebär många fler skolor än i dag kommer att ha nyanlända elever.

Almedalen 2016

”Måste bli fortbildning”

Samtidigt visar en undersökning från Lärarnas riksförbund att 70 procent av lärarna har liten eller ingen erfarenhet av att jobba med elever som är nya i Sverige.

– Det är en överväldigande majoritet som inte har den erfarenheten och nu när får vi så många nyanlända till Sverige så måste det till fortbildning.

Helt nya krav

Att jobba med nyanlända elever ställer helt nya krav på lärarna, enligt Åsa Fahlén.

– Det handlar om hur man gör när man jobbar med nyanlända elever, hur man kartlägger deras kunskaper och hur man tar hand om allt det som de här eleverna bär med sig, säger hon.

Vad kommer fortbildningen att kosta?

– Det är mycket pengar, det är det, men det är också en viktig satsning på Sveriges framtid.

”Man borde gjort mer tidigare”

Lärarnas riksförbund vill också att det ska bli lättare att bli behörig som lärare i svenska som andraspråk.

– Bland annat vill vi att de som undervisar i svenska som andraspråk utan att vara behöriga bör få lov att läsa in och skaffa sig den behörigheten.

Åsa Fahlén är kritisk till att det inte gjorts mer från politiskt håll för att lösa bristen på behöriga lärare i svenska som andraspråk.

– Behovet har varit stort ganska länge så här tycker jag att man borde gjort mer tidigare, säger hon,

FAKTA: Lärarnas riksförbunds förslag och krav på regeringen

  • Satsningar på lärarlyft för att få flera behöriga lärare i svenska som andraspråk. 
  • Fortbildning för ämneslärare om kartläggning av nyanlända elever.
  • Fortbildning för att förstärka studiehandledarnas och modersmålslärarnas kompetens samt reglering av lägsta antal timmar studiehandledning som respektive elev ska få på sitt modersmål.
  • Fortbildning för att få öka kompetensen hos alla skolledare i hur man organiserar undervisning för nyanlända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet