Foto: TT / SVT

Larmar: Värsta svenska vattenkrisen på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har grundvattennivåerna i sydöstra Sverige varit så låga som nu. Det är framför allt längs sydostkusten och på Öland och Gotland läget börjar bli akut. Allt pekar nu på att vattenkrisen kommer förvärras ytterligare.

– Jag tycker faktiskt att det är oroande. I och med att det är det lägsta uppmätta sedan vi började på 60-talet och att vi bara är i början av sommarsäsongen, säger Bo Thunholm vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

”Räkna med sjunkande nivåer”

Enligt Thunholm finns det egentligen ingen grundvattenbildning att tala om under sommaren, växterna tar upp det mesta och så dunstar vattnet bort av värmen.

– Vi får räkna med sjunkande nivåer fram till oktober, säger Bo Thunholm, ansvarig för övervakningsprogram för grundvatten på SGU.

I princip hela sydöstra Sverige har nu grundvattennivåer långt under det normala. Tendensen har märkts en tid, men det är framför allt sedan oktober som bristen verkligen börjat synas.

Lika besvärligt som under 1996

Det kom för lite regn och snö när det normalt är tid för återhämtning. När växterna går i vila och kylan tar ner avdunstningen är marken beredd att ta emot vattnet och grundvattnet stiger. Men i år är det tvärt om. Depåerna sinar när de borde stå rustade för högsäsong.

– Senast vi hade nivåer som tangerade dessa var 1996. Då hade vi en besvärlig situation men sedan regnade det rejält under vårvintern, under mars och april om jag minns rätt, så därför fick man påfyllning inför sommaren, säger Bo Thunholm, och fortsätter:

– Den påfyllningen har vi inte fått nu, säger Bo Thunholm som menar att det krävs över en månad med regn och riktigt låga temperaturer bara för att stabilisera läget, alltså för att hindra nivåerna från att sjunka mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.