Analys: ”Du och jag blir ägare i politiskt osäker bransch”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Aktiemarknaden har sagt sitt: Pengarna kommer att fortsätta rulla in i välfärdssektorn. Och nu med dig och mig som ägare.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Vinstdrivande företag som driver skolor, vård och omsorg är en het och omdebatterad  fråga. Och allra mest debatterat är välfärdsutredningens förslag som vill ha regler som styr att merparten av  eventuella överskott (vinster) till stor del går tillbaka till de skolor, förskolor och vårdhem som företagen driver.

Men trots regeringens hot om vinstbegränsningar har en noteringsvåg av välfärdsföretag sköljt över börsen. I bland annat Internationella Engelska Skolan, Academedia och Attendo har ägandet flyttats från enskilda ägare och riskkapitalbolag till  institutioner såsom Swedbank Robur, SEB-fonder, 3:e AP-fonden och 2:e AP-fonden.

Sveriges största privata vårdbolag

Nu är det Ambeas tur. Bolaget är en av Sveriges största privata vårdbolag och omsatte i fjol 5,4 miljarder kronor.

LÄS MER: Från vårdskandal till börsfest på fem år

Och kanske för de flesta mer känt som Carema. 2013 skedde en så kallad “rebranding” till Vardaga för äldrevård och Nytida för vård av funktionshindrade.

Men trots att pengarna i flera av de här bolagen rullat in bra har riskkapitalbolag  inte varit intresserade av att ge sig in i en så politiskt osäker bransch – i praktiken har det inte funnits något annat sätt att sälja på än att bjuda ut sig till dig och mig på börsen.

Med vinsttaket ännu hängande över branschen – varför är det någon överhuvudtaget som vill investera ?

Svårt att införa vinstbegränsningar

Det verkar bli lika svårt för regeringen att lägga fram förslag om vinstbegränsningar som fungerar i praktiken som för Sverige att nå slutspel i fotbolls-vm. Därför tycks nu “alla” : både AP-fonder och bankernas fondförvaltare bestämt sig för att branschen kommer ha fortsatta möjligheter att tjäna bra med pengar.

Sant – om hotet om vinsttak mot all förmodan blir verklighet blir flera välfärdsbolag betydligt mindre värda. Den politiska risken påverkar så klart också prislappen på bolagens aktie.

Särskilt värt att noteras kan vara att de tre nykomlingarna på börsen – Attendo, Academedia och Ambea målas ut som några av de bolagen som de nya reglerna kan drabba allra särskilt hårt av välfärdsutredningens förslag och få svårt att överleva, enligt en rapport av Joachim Landström daterat 15 juni 2016 till Välfärdsutredningen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.