Uppgifterna kring dna-bevisningen i fallet Lisa Holm har varierat. Åklagarsidan har till att börja med talat om att det finns dna-spår från den misstänkte 35-åringen på kläder och andra föremål som hittats på Kinnekulle, där Lisa Holm försvann. Sedan har åklagarsidan sagt att den misstänktes blod hittats på Lisa Holms tillhörigheter, samt att det ska finnas en annan typ av dna-spår också.
Om detta innebär att dna hittats på Lisa Holms kropp, eller om det i själva verket är på kläderna som dna har hittats, har vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm inte velat gå in på.
Åklagaren kommenterar DNA-bevisen
SVT:s Veckans Brott har varit i kontakt med Lars-Göran Wennerholm och frågat honom om det är korrekt att den misstänkte 35-åringens dna finns på Lisa Holms kropp.
I ett mejl svarar han så här:
”Jag förstår att det jag sa kan tolkas på det sättet att dna finns på kroppen. Vad jag menade är att den misstänktes dna finns på ett sådant ställe och på ett sådant sätt att den misstänkte är bunden till Lisa Holms kropp när hon hittas. Jag vill inte i nuläget kommentera detta ytterligare utan jag kommer att redovisa bevisningen när jag väcker åtal, förhoppningsvis på fredag”, skriver han till Veckans Brott.
”Mysteriös skrivelse”
Veckans Brotts expert Leif GW Persson menar att Wennerholms svar är svårtolkat, men han tolkar det som att DNA-spåren finns på kläderna.
– Det är en ganska mysteriös och svårtolkad skrivelse. Jag vill väldigt gärna se det där själv. Dna kan vara avgörande som fällande bevisning beroende på placering och kontakten mellan offret och gärningsmannen men dna kan också vara fullkomligt ointressant. Det vanliga DNA:t har en naturlig förklaring.
– DNA kan vara fullkomligt ointressant. Det hamnar hela tiden på folk av fullt naturliga skäl, påpekar Leif GW Persson.
GW är skeptisk
DNA på Lisa Holms kläder behöver inte vara tillräcklig bevisning, menar GW.
– Nej, jag hade varit mer komfortabel om det hade funnits på hennes kropp, eller i hennes kropp. Men det är det tydligen inte frågan om, säger han i Veckans Brott.
Leif GW Persson tycker att Lisa Holm-utredningen verkar ”lite lattjo”. Polisen bestämde sig lite väl tidigt för den misstänkte 35-åringen, menar han.
– Jag är inte nöjd med den här gärningsmannen. Han stämmer ganska dåligt med hur det brukar se ut. Tidigare ostraffad, omvittnat skötsam. Men förhoppningsvis skingras dimman på fredag då åklagaren sagt att han ska lägga fram förundersökningen.
Detta har hänt
7 juni: Lisa Holm försvinner när hon ska åka hem från jobbet på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle.
8 juni: Polisen har inlett en stor sökinsats, där man efter ett par dagar tar hjälp av Missing People.
12 juni: Tre personer, två bröder och en kvinna som är gift med en av dem, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.
13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls.
14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde under minnesgudstjänst för Lisa Holm.
16 juni: Männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.
23 juni: Kvinnan släpps.
30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre brodern, en 35-åring, och åklagaren begär honom omhäktad.
7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.
1 september: Slutlig rapport från obduktionen klar. Flickan dog sannolikt samma dag som hon försvann.
23 september: Förhör av den yngre brodern och kvinnan i Litauen.
5 oktober: Förundersökningen mot den yngre brodern och hans fru läggs ned. Det går inte att bevisa brott, anser åklagaren.
7 oktober: Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm begär förlängning av åtalstiden till den 21 oktober.
16 oktober: Åtalet skjuts återigen upp. Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck behöver ytterligare dagar. Nytt preliminärt datum är 23 oktober.
Källa:TT, SVT