Enligt Migrationsverkets statistik fanns det den första oktober drygt 108.000 inskrivna asylsökande i deras mottagningssystem. Slår man ut det på hela landets befolkning, blir det 11 nyanlända flyktingar per 1.000 invånare i Sverige.
SVT Nyheters granskning visar att flyktingarna var mycket olika fördelade i landets kommuner.
Totalt sett fanns flest asylsökande i storsstadskommunerna. Flest fanns i Stockholm stad med drygt 5.600 flyktingar, Göterborg hade över 4.300 och Malmö drygt 4.100.
Mindre kommuner i topp
Men tittar man i stället på antalet flyktingar i kommunerna per 1.000 invånare blir bilden en helt annan. Vi har listat de tjugo kommuner som tar emot flest flyktingar och de tjugo kommuner som tar emot minst antal.
Flest asylsökande hade Ljusnarsbergs kommun i Örebro län med 134 flyktingar per 1.000 invånare. Näst flest hittar man i Norbergs kommun i Västmanlands län där man härbärgerade 124 flyktingar per 1.000 invånare.
Ansträngt läge för vissa
Att just Ljusnarsberg har fått ta emot så många flyktingar beror på att kommunens minskat och har haft många tomma bostäder som ägs av privatpersoner som i sin tur har hyrt ut dem till Migrationsverket.
Och i Ljursnarsberg säger man att situationen är ansträngd.
– Vi är en av Sveriges minsta kommuner och vi har anpassat våra verksamheter utifrån den befolkning som vi har haft i ett antal år. Så nu måste vi rekrytera lärare, behöriga pedagoger, fast det finns ont om dem och ordna plats, utrymme helt enkelt. Att få rum för att ha fler förskole- och skolelever, säger Ewa-Leena Johansson.
Mindre för andra
Andra kommuner har mycket färre flyktingar inhysta hos sig. Minst antal flyktingar för 14 dagar sedan hade Vellinge kommun i Skåne med 0,4 flyktingar per 1.000 invånare. Näst minst hade Öckerö kommun i Västra Götaland med 0,6 flyktingar per 1.000 invånare.
I Ljusnarsberg tycker man att man egentligen inte kan ta emot fler flyktingar. I alla fall inte om de ska få ett bra mottagande.
– Vi skulle verkligen behöva fundera på hur vi gör ett bra mottagande i Sverige. Och hur vi skapar bästa möjliga förutsättningar för en bra integration, menar kommunalrådet Ewa-Leena Johansson. Vår kommun har till exempel en ganska tuff arbetsmarknad och då har man inte de bästa förutsättningarna.