Det är i sin nya jämställdhetsbarometer som LO tar upp problemet med att kvinnor inom klassiska arbetaryrken så ofta är hänvisade till deltidsarbeten trots att de vill jobba mer.
LO-rapporten ”Har vi nått vägs ände?” visar bland annat att över hälften av kvinnorna inom hotell-restaurang, handeln och vård och omsorg jobbade deltid första kvartalet 2013 – och många ofrivilligt.
De flesta arbetar deltid ofrivilligt
Den största anledningen till att de jobbar deltid uppgav de var att det inte finns heltidsjobb att söka, eller att de sökt heltidsjobb men inte fått dem. 45 procent angav dessa anledningar som skäl – jämfört med de knappt 10 procent som uppgav att de arbetar deltid för att de inte vill arbeta heltid. Andra skäl till deltid var egen sjukdom, att få tid över att vårda barn eller anhörig och att arbetet är fysiskt krävande.
– Ja, det är framförallt av arbetsmarknadsskäl som kvinnor inte får heltidsjobb inom klassiska arbetaryrken, säger utredaren på LO Ulrika Vedin.
– Men är inte svaret att utbilda sig och skaffa sig ett jobb som inte är ett av de utsatta deltidsjobben bland arbetaryrkena?
– Det finns de som verkar tänka i de banorna, men det känns ju helt orimligt. Det är klart att yrken som vi behöver som vi vet finns stor efterfrågan på till exempel undersköterskor på fem till tio års sikt. Och att då säga att kvinnor ska söka sig någon annanstans för att få heltidsarbeten, det håller ju inte.
Nytt mått ger större skillnader
I rapporten använder sig LO av ett nytt mått, ”faktisk månadslön”, där de i stället för att räkna om vad en deltidsarbetandes inkomst blir i heltidslön ser till den faktiska arbetstiden och den faktiska lönen.
Den visar att det kan skilja upp till 20.000 kronor i månaden mellan vad kvinnor som jobbar i klassika arbetaryrken, och då ofta deltid, tjänar – jämfört med män som jobbar i klassiska tjänstemannayrken.
– Det stora problemet är ju att deltidsarbetet gör att man har ganska små ekonomiska resurser. Vilket i grund och botten är avgörande för både hälsa och för möjligheten att forma sitt eget liv.
I sin politiska plattform inför valet 2014 kräver LO att heltid ska vara en rättighet för alla. Och att politiker inom stat, kommun och landsting måste gå före och erbjuda heltid till de som vill ha.