LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i Agenda. Foto: SVT

LO: Gärna enkla jobb men inte låga löner

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har för höga ingångslöner och det gör det riskabelt att anställa, menade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i Agenda när det handlade om att skapa jobb till nyanlända och andra som saknar utbildning. Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill inte se så låga löner att det inte går att leva på dem.

– Vi har den lägsta andelen enkla jobb – som man ta utan att ha gymansieutbildning – i hela OECD, sade Carola Lemne och menade att vi skulle kunna få 200.000 nya jobb om vi kom upp i samma nivå som till exempel Danmark.

– Det vore i så fall väldigt bra. Även fler enkla jobb är välkomna, men det ska inte innebära så låg lön att man inte kan leva på den. Vi ska inte skapa en låglönemarknad, men kan man hålla uppe lönerna så har vi inget emot det, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Agenda

I Agendas inslag om låglönejobb mötte vi Johanna, som trots två jobb bara tjänar 14.000 kr i månaden efter skatt. Carola Lemne menade att en lösning kunde vara att göra som i England, där man inte betalar skatt alls upp till 12.000 kr i månadslön.

”För få jobb i mellanskiktet”

Karl-Petter Thorwaldsson däremot menade att Sveriges problem är att här skapas för få jobb i mellanskiktet.

– Vi skapar många jobb med låga löner och med höga löner men för få i mellanskiktet, sade han.

Carola Lemne framhöll att Sverige har höjt ingångslönerna mer än snittlönerna och därför har vi de högsta ingångslönerna i hela Europa.

– Det håller inte i längden om vi ska lösa problemet. Hälften av dem som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen har knappt ens grundskoleutbildning.

Karl-Petter Thorwaldsson sade att ett butiksbiträde har knappt 20.000 kronor i lön.

– Hur låga menar du att lönerna ska vara? Man måste kunna betala hyra och räkningar, sade han och nämnde som exempel att när Tyskland sänkte ingångslönerna fick landet i stället fyra miljoner människor som lever på socialbidrag.

Att snabbt få jobb är viktigast

En sak var båda debattörerna i alla fall överens om: Det allra viktigaste för nyanlända är att snabbt komma i arbete.

– Ett Sverige som inte kan skapa enkla jobb kommer att dra isär. Det viktiga är att ha ett jobb, sade Carola Lemne.

– Det är bra om man kommer ut i arbete så fort som möjligt för ju längre tid i passivitet desto sämre blir det. Nu sätter vi fokus på att man ska lära sig svenska och skaffa sig kunskaper man inte har. Där tror jag vi har gjort fel. Man ska snabbt in i jobb och sedan kommer alla kunskaper som behövs, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Se hela debatten genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet