Ryssland har höjt sin militära förmåga successivt under flera års tid, konstaterar Löfven.
– Deras agerande i Ukraina och den ökade spänningen i Östersjön är anledningen till att vi också höjer vår militära förmåga och lägger mer resurser på försvaret. Det är utan tvekan en ökad oro i världen men i den stunden är det nog så viktigt att fundera på hur man kan bidra till avspänning, säger han.
”Inte så dramatiskt”
Liberalen Allan Widman, ordföranden för Riksdagens försvarsutskott, sade i går att det finns ”en reell risk för krig” och krävde snabba åtgärder från Sveriges sida. Men Stefan Löfven vill inte gå lika långt.
– Vi har följt de ökande spänningarna och det är därför vi vidtar åtgärder. Men det är också viktigt att ha sagt att Sverige inte upplever något direkt hot mot vårt land. Man får inte göra det så dramatiskt och tro att vi är direkt hotade, säger han.
Vilka strategiska åtgärder som sätts in vill han låta Försvarsmakten uttala sig om.
– Som statsminister i Sverige är min viktigaste uppgift att medborgarna ska vara säkra. I det gäller både att ha ett bra försvar och att systematiskt arbeta för att minska spänningarna i omvärlden.
Dialog för utveckling
Ett sätt är genom dialog säger Löfven och lyfter sitt besök i Jordanien, Saudiarabien och Irak i förra veckan som exempel. Utvecklingen i Mellanöstern är viktig för Sveriges säkerhet, både när det gäller att förhindra terrorism och att minska mängden människor som tvingas fly från sina hemländer.
– Det gäller att göra rätt därnere. Saudiarabien är en viktigt ekonomisk och politisk aktör.
Besöket handlade mycket om vilka insatser Sverige kan göra för att hjälpa Saudiarabien när landet vill lämna sitt oljeberoende och öka satsningarna på forskning och utveckling, enligt Löfven.
– Vi pratade också om mänskliga rättigheter på olika sätt, kvinnors rättigheter, dödsstraff och kroppsstraff.
Utrikesminister Margot Wallström har tidigare varit mycket kritisk mot användningen av spöstraff i Saudiarabien, och kallat metoden medeltida. Hon har bland annat kritiserat domen mot bloggaren Raif Badawi, som innebär tio års fängelse och tusen rapp för att ha förolämpat islam. Stefan Löfven vill dock inte gå in på om Raif Badawis fall togs upp under besöket.
– Vi tar upp de här frågorna och enskilda fall på det sätt som ger bäst resultat. Vi är tydliga med var vi står, säger Löfven och vill inte återge vilka ord som använts.
Tillväxt bra för kvinnorna
Om utvecklingen i Saudiarabien leder framåt till fler jobb och ökad tillväxt, då kommer också fler kvinnor att få möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, säger han.
– Om företagen utvecklas där då få fler kvinnor jobb och det är bra. Antingen säger man att det här tycker vi är fel och vi tänker inte prata med er. Eller så konstaterar man att det finns en möjlighet till en dialog och en utveckling som kan göra det bättre för kvinnor också och då stötta den utvecklingen. Då gör man skillnad på riktigt. Det är det som jag tänker göra.