Foto: TT

Löfven klarade misstroendeomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen gav inte sitt stöd till Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Vid omröstningen röstade endast 45 ledamöter ja till förslaget. Alltså långt ifrån de 175 ja-röster som krävts för att Löfven skulle tvingas bort.

Att statsminister Stefan Löfven skulle klara omröstningen var väntat. Inga andra partier hade sagt att de tänker stödja Sverigedemokraterna i misstroendeomröstningen och för att Löfven skulle tvingas bort från statsministerposten skulle minst 175 ledamöter behövt rösta ja till förslaget.

Vid omröstningen röstade 133 ledamöter nej till förslaget och markerade därmed sitt stöd för statsminister Stefan Löfven, medan 45 röstade ja och 155 ledamöter lade ned sina röster.

Karlssons flyg försenat

Fyra av Sverigedemokraternas 49 ledamöter var inte på plats, bland andra vikarierande partiledare Mattias Karlsson, som skriver på sin Facebooksida att hans flyg försenades – och dirigerades om.

”När jag vaknade imorse trodde jag att jag några timmar senare skulle stå i riksdagens talarstol och läsa upp en misstroendeförklaring mot statsministern. Efter 9 prövningar och 7 katastrofer står jag nu i stället på Arlanda och läser om misstroendeförklaringen på nätet och håller i ett bagage som någon lämnat när de tog mitt. Snacka om antiklimax...” skriver den vikarierande partiledaren.

Misstroendeförklaringen är en protest mot regeringspartiernas och Alliansens så kallade decemberöverenskommelse, där partierna kommit överens om att låta den största minoriteten få igenom sin ekonomiska politik, även om det innebär att några partier får lägga ned de egna rösterna.

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd bekräftade före omröstningen att Allianspartierna tänker lägga ned sina röster i omröstningen. Även Vänsterpartiet meddelade att man skulle lägga ner sina röster.

”Pärlband av misslyckanden”

Regeringen har under sin korta tid ”producerat ett pärlband av misslyckanden” sade SD-ledamoten Richard Jomshof inför omröstningen. Han hänvisade bland annat till att han anser att regeringens budgetförslag var kraftigt underfinansierat eftersom den bygger på felaktiga prognoser för kostnaden för flyktingmottagandet.

– Förtroende är inget man får, det är något man förtjänar, sade Jomshof.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth sade att SD vill skapa oreda med sitt förslag.

– Det gynnar varken demokratin, ekonomin och stärker inte omvärldens förtroende.

Fakta: Misstroendeförklaring

  • Minst 35 ledamöter måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en sådan omröstning ska bli av.
  • Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.
  • Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.
  • Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Sedan 1980 har riksdagen genomfört fem misstroendeomröstningar. Ingen har gått igenom.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.