Vid pressträffen berättade Löfven att regeringen kommer att presentera ett etableringspaket i höstens budget, där kommer man föreslå en ändring i den lag som ger kommuner rätt att säga nej till att ta emot flyktingar.
– Alla kommuner i Sverige måste dela på ansvaret, sade han.
Löfven uppmanade också EU:s medlemsländer att rycka upp sig – fler måste ta ansvar, och inställningar likt den Ungern har i frågan håller inte, menar statsministern.
– Viktor Orbán är premiärminister i ett av de länder som får mest i EU-bidrag. Då är slutsatsen rätt logisk: vill man ha del av det gemensamma måste man också visa att man är en del av det gemensamma, sade Stefan Löfven, och fortsatte:
– Det här håller inte! Alla EU-länder måste göra sin plikt.
”Stolt att företräda Sverige”
Tyskland och Sverige är de två länder inom EU som hittills tagit emot klart flest asylsökande från Syrien. Båda länderna har under senare uttalat sig för att fler länder måste ta sitt ansvar.
– Jag är väldigt stolt över att få företräda Sverige, med en ansvarsfull flyktingpolitik. Sverige är ett av de få länder som under lång tid har haft och kommer att ha en solidarisk flyktingpolitik. Jag är också hoppfull när allt fler säger sig vilja ta större ansvar, sade Löfven på pressträffen.
Vidare kom statsministerns pressträff att handla om kvotflyktingar och hur fördelningen av de asylsökande ska se ut. I juni diskuterades huruvida EU har möjligt att ta emot 20.000 kvotflyktingar, något som man enligt Löfven borde skämmas över på en kontinent med 500 miljoner invånare.
– Det räcker inte. Nu behövs ett permanent system, och för att få tillstånd ett sådant så måste också Dublinförordningen förändras. Jag vill se uppåt 100.000 kvotflyktingar fördelas inom EU, sade Stefan Löfven.
Lyfter frågan om 'säkra länder'
Inför den svenske statsministerns möte med Angela Merkel, som kommer att äga rum i morgon, valde Löfven att även trycka på att EU-ländernas asylprövningar måste bli bättre och mer effektiva. Den som har asylskäl måste mycket snabbare kunna få reda på det – den som inte får stanna måste snabbare kunna skickas tillbaka.
– EU bör därför skyndsamt enas om ett system med säkra länder, sade Löfven.
Ett sådant system skulle innebära att EU gemensamt pekar ut ett antal länder där extremt få människor har asylskäl, alltså personer som söker asyl från länder som i normalfallet inte får uppehållstillstånd ska kunna få sina ärenden snabbehandlade. För svensk del kommer det inte att bli så stor skillnad, tror Löfven.
– Men det kan definitivt få effekt för EU som helhet, sade Löfven vid pressträffen.
Han sammanfattade också en lista på tio punkter som han tänker ta upp med Tysklands regeringschef Angela Merkel i morgon, och likaså med Österrikes dito Werner Faymann senare i veckan.
Löfven vill nu att diskussionen om flyktingsituationen i Europa ska kallas för en ansvarskris, snarare än en flyktingkris.
Mot slutet av pressträffen kom frågan upp om hur han tror att övriga medlemsländer kommer att ställa sig till hans tio punkter.
I nuläget bygger systemet på frivillighet – ett medlemsland bedömer själv hur många flyktingar man har kapacitet att ta emot ställt mot landets ekonomiska situation, BNP och arbetskraftssituation samt hur många asylsökande man tagit emot tidigare.
”En djup moralisk diskussion”
Nu behöver EU gå vidare vad gäller fördelningen – unionen befinner sig i ett helt nytt läge jämfört med hur det såg ut så sent som i våras, menar Löfven. Han tycker inte att detta är en fråga om att inkräkta på enskilda staters rätt till veto i frågan om hur många asylsökande man har möjlighet att ta emot.
– Vi måste ha en riktigt djup moralisk diskussion om vad Europa ska stå för, vad som ska känneteckna EU. Likaväl som vi diskuterar vad Sverige ska kännetecknas för så måste EU stå upp för några värderingar, sade statsministern.