Stefan Löfven säger att han vill fånga människors oro – det blir inte svårt på partimötet i Göteborg. Han kommer inte att undgå oron, som många engagerade socialdemokrater känner inför tanken på vad den nya stränga asylpolitiken ska göra med deras parti.
Ska bilden av Socialdemokraterna transformeras till den av ett hårt och hjärtlöst parti, som stänger dörren för människor i nöd och splittrar föräldrar och barn? Flyktingpolitiken är inte vilket politikområde som helst. Den bottnar i ideologi och handlar om vem man vill vara som socialdemokrat.
Partiledningen får ställa in sig på strid
Det har länge varit ganska tyst i partiet om flyktingpolitiken, kritikerna har legat lågt. En förklaring är sannolikt att de gått med på att inte göra livet ännu svårare för regeringen och partiledaren Stefan Löfven. Men till partikongressen kommer de knutna nävarna att sträckas ut och leta sig fram ur fickan. Partiledningen får ställa in sig på strid.
Hittills har Stefan Löfven, Morgan Johansson och Anders Ygeman låtit förstå att det inte är tal om att återgå till gårdagens generösa regler. De säger det inte rakt ut. De säger ordning och reda och att vi aldrig någonsin igen ska hamna i den situation som rådde hösten 2015, det som närmast betecknats som ett annus horribilis.
I nästa stund kan man höra ministrar som Ylva Johansson slunga ut anklagelser
Skräcken är att uppmjukade svenska asylregler, som till exempel återinförande av permanenta uppehållstillstånd och generösare anhöriginvandring, skulle öppna fördämningarna.
Stefan Löfven och andra politiska företrädare vill gärna framhålla att Sverige är en humanitär stormakt och att vi ska vara stolta över det. Vi har tagit emot fler människor på flykt per capita än något annat land i EU. Andemeningen är att vi har gjort vårt. I nästa stund kan man höra ministrar som Ylva Johansson, i debatter med framförallt moderater, slunga ut anklagelser om att det är på grund av deras öppna – hjärtan – politik, som Sverige hamnat i en svår situation.
Den sannolika utgången är en kompromiss
Det är något nytt att politiker kritiserar varandra för att ha varit för generösa mot människor som flyr. Och Moderaterna de kritiserar sig själva för det som var. Anna Kinberg gör det, förre migrationsministern Tobias Billström gör det, liksom förre statssekreteraren Mikael Sandström
Det är inte troligt att Stefan Löfven och partiledningen kommer att lida ett sådant nederlag på kongressen att de tvingas till beslut om en återgång till de gamla reglerna, såsom motionärerna vill. Men det lär inte heller duga med dagens svar att hänskjuta flyktingpolitiken till EU. Den sannolika utgången är en kompromiss, som gör det lättare för familjer att återförenas.
På så vis kan Stefan Löfven fånga i alla fall delar av människors oro på kongressen i Göteborg.