Blodprov, hälsokontroller, uppdatera kostlistor. Städa, duscha patienter, lägga om sår – det är några av Christine Marttilas arbetsuppgifter. Ovanpå det ska hon ha empati, ödmjukhet, förståelse.
– Vem som helst kan inte komma in och göra mitt jobb, bara sådär. Det krävs faktiskt utbildning, konstaterar hon.
Christine Marttila jobbar som undersköterska på Östra sjukhuset i Göteborg och är förtroendevald inom Kommunal. Hon tillhör en yrkesgrupp det sällan talas om, trots just undersköterska pekas ut av SCB som det största bristyrket inom vården de närmaste åren. Christine håller med om att hennes yrke inte uppmärksammas särskilt mycket:
”Inte lika viktiga som andra”
– Mina kollegor var chockade över att ni ville uppmärksamma undersköterskor för vi syns oftast inte. Det sänder signaler till oss att vi inte är lika viktiga som andra yrkeskategorier inom vården, säger hon.
Efter elva år i yrket är Christine Marttilas månadslön drygt 22.000 kronor, ca 2.500 kronor mer än nuvarande ingångslön för undersköterskor – och det är en bra löneutveckling om man jämför med hennes kolleger. Men ingenting som går att leva på om man bor i en storstad som Göteborg.
”Behöver rika föräldrar eller partner”
– Nej, man klarar sig inte på de pengarna. I och med att man behöver ta lån för att ha någonstans att bo, så behöver man också ha antingen rika föräldrar som man kan låna pengar av, eller en partner. Jag har ju äldre kollegor som faktiskt blir fattigpensionärer, som det ser ut, säger Christine Marttila.
Det finns cirka 250.000 undersköterskor i Sverige, mestadels kvinnor. Det är den största yrkesgruppen vi har i landet och de flesta arbetar inom äldreomsorgen.
Färre sökande till lediga tjänster
Men nu stundar stora pensionsavgångar samtidigt som antalet vårdkrävande äldre bara blir fler.Ovanpå det finns ett vikande intresse för vård- och omsorgsutbildningen, enligt SCB.
– Vi märker av bristen på undersköterskor när vi går ut med annonser. Det är mycket färre undersköterskor som söker lediga tjänster nu jämfört med tidigare, säger Marcus Gustavsson, enhetschef på hemtjänsten i Göteborg.
”Ser vårt yrke som ett enkelt jobb”
Enligt undersköterskorna på Östra sjukhuset måste statusen på yrket höjas om fler ungdomar ska vilja utbilda sig. Christine Marttila är därför kritisk mot allt tal om okvalificerade jobb inom vården.
– Det handlar om att politikerna ser på vårt yrke som ett enkelt jobb. Det gör ju att statusen går ner, säger hon.
För Katarina Svensk blev jobbet som undersköterska en dröm som gick i kras. I dag pluggar hon i stället till lärare.
”Ångrar inte att jag slutat”
– Jag ångrar inte att jag har slutat jobba som undersköterska. Det är en av de bästa sakerna som jag har gjort. Jag jobbade som undersköterska i fyra år och slutade för ungefär ett år sedan. Det var på grund av dålig lön, dåliga tider, dålig respons från arbetsgivare. Jag var ständigt trött, ständigt stressad, blev sjukskriven ett tag, berättar hon och fortsätter:
– Jag älskade att jobba med äldre och inom äldrevården och det som hör till när man är undersköterska. Men de här sakerna runtomkring, när det gäller lön, arbetsvillkor och arbetstider, fick mig att känna att jag kan inte jobba så här fram tills jag är 65. För då kommer jag att gå in i väggen och bli sjuk, säger Katarina Svensk.
Enligt en nyutkommen rapport från Stockholms universitet vill hälften av undersköterskorna inom äldreomsorgen byta jobb.
Professorn: Jobbet är problematiskt
– Det är inte säkert att alla som säger att de allvarligt överväger att sluta verkligen gör det, för det beror ju på… man kan vara tvungen att jobba kvar, det kan finnas annat som håller en kvar. Men bara det faktum att så många säger att de allvarligt har övervägt att sluta är jättebekymmersamt. För det säger något om att det här jobbet är problematiskt och blir mer problematiskt under tio års tid, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.
– Visst är det allvarligt. Det är en överlevnadsfråga för äldreomsorgen att yngre personer ska vilja arbeta där och därmed utbilda sig till undersköterska, säger Marcus Gustavsson på hemtjänsten i Göteborg.
Reportage i Agenda söndag 5 mars kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Debatt mellan sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson. Se programmet här i efterhand.