Debutanter kan ha den fördelen att förväntningar och krav inte är lika höga på dem som på veteranerna. Och om Isabella Lövin är nervös inför kvällens sammandrabbning i TV kan hon tänka på att Miljöpartiet ligger så lågt i opinionsmätningarna att hennes insats knappast kan göra det sämre. Isabella Lövin är ännu ingen fullfjädrad allmänpolitiker, vilket inte betyder att hon kommer att behandlas med silkesvantar och överseende av de andra partiledarna. Allra minst av Jonas Sjöstedt vars parti gör anspråk på att bli Sveriges grönaste.
När Åsa Romson var språkrör fick han henne att svettas rejält med korsförhör på den anklagades bänk om Vattenfall och brunkolet. Det vet förstås Lövin och som förberedelse inför kvällens mandomsprov har säkert hon och hon och hennes stab ägnat många timmar åt rollspel med elaka partiledarmotståndare i huvudrollen.
Isabella Lövin kommer förstås också att få stå till svars för flyktingpolitiken, en gång Miljöpartiets hjärtebarn, idag sorgebarn. När ska ID-kontrollerna upphöra – en fråga som kommer att flyga i luften. Den kommer också att landa hos Alliansen där Centern skiljer sig från de andra partierna genom att säga nej till ID-kontrollerna.
Lågt förtroende bland väljarna
Stefan Löfven kommer tveklöst att säga den svenska modellen och samhällsbygget lika ofta som Anna Kinberg säger utanförskap och förstajobbetavdrag. Löfvens förtroende bland väljarna är lågt, bland annat som en följd av kriser som utspelats inför öppen ridå. Regeringsskickligheten är i gungning i väljarnas ögon. Med den svenska modellen som utgångspunkt kommer Löfven att försöka skära ut skiljelinjen mellan Socialdemokraterna och Allianspartierna. Men gränsen är inte så knivskarp som Löfven vill göra den till. Han brukar anklaga de borgerliga partierna för att vilja lagstifta om låga löner.
Tre av allianspartierna är inne på det. Men Anna Kinberg Batra har klart och tydligt sagt ifrån, till allianskamraternas förtret, att om hon blir statsminister blir det inget av med den saken. Så Stefan Löfven skulle lika gärna kunna tala om borgerlig splittring om hans svenska modell. En sak är säker och det är att vi inte bara en gång kommer att få höra Stefan Löfven säga skattesänkningarnas tid är över med en regering som investerar i samhällsbygget.
Ganska oväntat började Stefan Löfven häromdagen, för första gången, att tala om enkla jobb för att nyanlända i Sverige som saknar utbildning ska komma ut på arbetsmarknaden. ”Enkla jobb” är vanligtvis borgerlig retorik och det är förmodligen ett stort steg för Stefan Löfven att ta orden i sin mun. Men den gamle fackbasen kommer att betona att det handlar om jobb med avtalsenliga löner – den svenska modellen. En diskussion om lägre ingångslöner är en lågoddsare.
Kommer att tala om ”enkla jobb”
På Moderaternas Sverigemöte för några dagar sedan var människors känsla av otrygghet en fond för politiken. Alla allianspartier försöker nu utmana regeringen med en politik som ska förhindra våld och extremism i det som kallas utanförskapet.
Det handlar framförallt om fler poliser och strängare straff. Fast det kommer nog inte att bli lätt för tittarna att se någon stor skillnad mellan regeringens satsningar och Alliansens för att rädda blåljuspersonalen och de som bor i utsatta områden.
Kolbit kan vara mental tortyr
I den förra debatten i Agenda i höstas hade Decemberöverenskommelsen nyligen jämnats med marken. Då provocerade Jimmie Åkesson Alliansens partiledare genom att uppmana dem att fälla regeringens budget. Han kommer säkert att upprepa uppmaningen, inte minst med tanke på att han vet att det finns en klangbotten för den logiken i både Moderaterna och Kristdemokraterna.
Om det blir någon rekvisitaöverraskning i Agendas studio ikväll återstår att se. Det lär inte bli några kolbitar – om nu inte Jonas Sjöstedt stoppar ner en kolbit i fickan att användas som mental tortyr mot Isabella Lövin.