I utredningen riktas stark kritik mot sjukhuset och dess relation till Karolinska institutet.
Bland annat står det i rapporten:
”Bristande kunskap om och respekt för regelverk”. ”På en rad punkter har det funnits brister i hanteringen av patientsäkerhetsfrågor”. ”Det saknades tillräckligt underlag från djurstudier för att börja tillämpa metoden på människor”.
Utredningen konstaterar också att patienterna som fick konstgjorda luftstrupar inopererade inte hade ett omedelbart livshotande tillstånd. Det är därför tveksamt om det går att hävda att Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska universitetssjukhuset var motiverade för att rädda deras liv.
Inför operationerna gjordes inte heller ordentliga riskbedömningar och det ska ha brustit i relationen mellan kirurgen och patienterna, säger Asplund.
– Det är allvarligt. I kontakten inför operationen finns en starkt övertalande ton och användande av ett svårt medicinskt språk som varit svårt för lekmän att förstå.
Ansvaret var Macchiarinis
Vem hade då ansvaret för dessa felaktigheter? Utredningen kommer fram till att det är kirurgen Paolo Macchiarini som har det direkta ansvaret för att luftstrupstransplantationerna har genomförts. Men han poängterar också att verksamhetscheferna vid de två involverade klinikerna hade ett övergripande ansvar för patientsäkerheten.
– Men det frigör inte den opererande kirurgens från ansvaret att utföra operationerna, säger Kjell Asplund och tillägger att ansvarsförhållandena på sjukhuset måste stramas upp.
”Borde inte ha anställts”
Man anser också att det skedde oegentligheter redan när Macchiarini anställdes på sjukhuset. Det skedde inga anställningsintervjuer och det var KI som var drivande i att sjukhuset skulle anställa honom, trots att han fått kritik på andra sjukhus. Asplund menar att sjukhuset måste vara mer oberoende av institutet och skärpa anställningsprocessen.
– Det kom starkt negativa omdömen från de sjukhus där han hade opererat tidigare. De här kritiska rösterna tog man inte hänsyn till. Macchiarini borde aldrig ha anställts som överläkare på sjukhuset, säger Kjell Asplund.
Konkurrens och hätsk stämning på sjukhuset
Utredningen visar att många av sjukhusets medarbetare har tagit skada av Macchiarini-fallet, något Asplund menar är en arbetsmiljöfråga. Han talar om en hätsk konkurrens på sjukhuset och många konflikter som måste åtgärdas.
– Alla ville dansa kring guldkalven, han drog åt sig väldigt stora forskningsprojekt och den prestige och konkurrens som fanns på sjukhuset gjorde att man inte ville riskera sin ställning genom att kritisera honom, säger Kjell Asplund.
Flera patienter har dött
Kjell Asplund fick i februari i uppdrag av Karolinska sjukhuset att undersöka omständigheterna kring de kritiserade operationerna. Tre patienter fick en konstgjord plastluftstrupe inopererad vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Två av patienterna är nu döda.
I utredningsuppdraget ingick bland annat att klarlägga om valet av åtgärd var korrekt utifrån tillgänglig kunskap och gällande lagstiftning. Asplund har också undersökt vilka etiska bedömningar som gjordes och vem som tog vilka beslut inför operationerna.
Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd (SMER) och ordförande i SBU:s vetenskapliga råd (Statens beredning för medicinsk utvärdering). Utredningen har finansierats av Stockholms läns landsting.
Operationerna vid KS utreds även av polisen och Macchiarini är misstänkt för vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.