– Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret. Det är inte rimligt att några kommuner ställer sig helt utanför, säger FP-ledaren Jan Björklund till SR Ekot.
Allianspartierna har tillsammans med Sverigedemokraterna tidigare haft majoritet för linjen att kommunerna själva ska få bestämma flyktingmottagandet.
– Migrationsverket måste givetvis ta hänsyn till bostadssituation, arbetsmarknad och andra kriterier när man gör en fördelning av flyktingar. Min utgångspunkt är att alla kommuner i Sverige kan ta emot även om mottagningskapaciteten varierar, säger Jan Björklund.
Jobbsituation vägs in
Samtidigt som fler kommuner tagit emot nyanlända har fördelningen förblivit skev. En rad kommuner har tagit emot en väldigt liten andel. Enligt förslaget ska kommunerna från den 1 juli nästa år tvingas ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd. När de anlända fördelas så ska faktorer som kommunernas storlek, arbetsmarknasläget och hur många som redan tagit emot vägas in.
– Vi kommer stödja ett förslag om det stämmer överens med utredningen som gjorts och presenterats. I ett visst läge kan staten, genom Migrationsverket, tvinga en kommun att ta emot flyktingar, säger Björklund.
Hoppas på fler
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är inte överraskad över FP:s vändning och hoppas att fler partier följer efter.
– Jag tror att alla seriösa partier förstår att det är ett läge där vi måste samarbeta för att klara den stora ansträngning som är nu, säger hon till TT.
TT: Nu ser ni ut att få riksdagsmajoritet, kommer förslaget bli verklighet nu?
– Ja, och jag har hela tiden räknat med det faktiskt, för jag tror att det finns en seriös vilja hos de seriösa partierna i Sveriges riksdag att samarbeta för att klara en svår situation när väldigt många människor kommer på en gång till Sverige och flyr från krig.