Foto: TT

Sämre livsvillkor för transpersoner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Många transpersoner diskrimineras och lider av psykisk ohälsa, visar en ny studie som Folkhälsomyndigheten har gjort. På många områden har situationen för transpersoner blivit värre jämfört med för tio år sedan.

Fler upplever att de blir utsatta för diskriminering och över en tredjedel av transpersonerna har självmordstankar. Fem gånger fler försöker begå självmord jämfört med befolkningen i övrigt, visar Folkhälsomyndighetens rapport, och många drar sig för att göra vanliga vardagsaktiviteter av rädsla för hur de ska bemötas.

– Det kan handla om allt från verbal diskriminering till handling, säger Louise Mannheimer på Folkhälsomyndigheten.

Bättre för homo- och bisexuella

800 personer deltog i studien, den största som har gjorts om transpersoners hälsa i Sverige. En majoritet uppger att de har ett bra allmänt hälsotillstånd, men många utsätts för diskriminering och drabbas av psykisk ohälsa. Studiens resultat tyder på att det främst är livsvillkoren som påverkar transpersonernas hälsa, skriver Folkhälsomyndigheten.

– Tittar du på hbtq-gruppen så upplever transpersoner sämst hälsa. Man möter en enorm diskriminering och blir kränkt gång på gång.

Färre blir utsatta för våld

Situationen har på flera områden blivit sämre jämfört med 2005, men färre blir utsatta för våld på grund av sitt könsuttryck.

– Det är inget nytt att det är så många som är utsatta för diskriminering och våld. Den här studien bekräftar vad andra redan har visat. Utgångsläget är alltjämt allvarligt, säger Louise Mannheimer.

Hon menar att hälsotillståndet bland transpersoner skulle kunna förbättras om gruppen synliggjordes och kunskapen ökar om transpersoners livssituation bland allmänheten.

– Man strävar efter en jämlik hälsa, att de flesta ska ha det så bra som möjligt, så är det inte här. Det krävs ett gott bemötande, ett perspektiv med fokus på hela livscykeln – barn, unga och äldre. Vi måste jobba med självmordspreventiva åtgärder och ta tag i de rådande könsnormerna som de här personerna bryter emot och prata om varför kön är så otroligt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.