Antalet poliser yngre än 40 år som slutat har mellan 2011 och 2014 legat på omkring 70 till 90 avgångar om året, men 2015 ökade det till 121. Ökningen har varit särskilt drastisk de fem första månaderna i år. Hittills har 95 poliser yngre än 40 år lämnat polisyrket. Samma period föregående år var det 34 unga poliser som slutade. Det visar polisens siffror som SVT Nyheter begärt ut.
25.000 efter sju år
En av dem som slutar är 34-åriga Therese Löthman. I sju år har hon varit polis i Stockholms söderort. Hon utbildade sig till polis i förhoppning om att det var för livet, men så blev det inte. Efter sju år har hon en lön på 25.000 kronor som hon är missnöjd med. Men det var polisens omorganisation som blev droppen som fick bägaren att rinna över.
– Kombinationen av att det är extremt låga löner och väldigt mycket strul på arbetsplatsen – där man inte kan se ljuset i tunneln. Det gör att jag lämnar, säger hon.
”Längre bort från medborgarna”
När Therese Löthman utbildade sig kände hon till löneläget. Det var inte på grund av pengarna som hon valde polisyrket – utan snarare för att vara samhället till tjänst. Men efter polisens omorganisation i januari 2015 tycker hon att hennes arbete inte riktigt står medborgarna till tjänst i samma utsträckning som förr.
– Vi kommer längre bort från medborgarna. Vi ger medborgarna sämre service. Eftersom vi centraliserat all polisverksamhet och stängt närpolisen så är vi inte närvarande på samma sätt. Det gör mig frustrerad, säger Therese Löthman.
Inte förvånad
Att allt fler unga poliser slutar förvånar inte Therese. Hon berättar att en av de största snackisarna vid fikabordet på jobbet är just uppsägningar, och enligt henne står polismyndigheten inför en ny tid.
– Vi är numera många 80- och 90-talister på jobbet som inte accepterar vad som helst, och vi kommer sluta om det inte blir bättring, säger hon.
Blir handläggare istället
Therese Löthman slutar hos polisen i september. Då går hon istället över till sitt nya jobb som handläggare på Försäkringskassan. Hennes nya arbetsgivare ger mer i lön än vad polisen gav efter sju yrkesverksamma år hos dem. Det tycker hon visar på att polisen inte värderar hennes och andra polisers kompetens.
– Polisen satsar på mig och ger mig intern utbildning, men de är inte beredda att betala någon lön för det. Det gör att jag slutar, men det är inte bara att ersätta mig eller andra poliser. Jag besitter kompetens och kunskap som tar flera år att förvärva, och det förlorar polismyndigheten nu, säger hon.
”Kommer ta tid”
Finns det någon chans att du i framtiden kommer tillbaka till polisen?
– Det kommer ta tid. Det finns ingen ”quick-fix” för det här, men visst kan det hända att det blir en attraktiv arbetsplats igen. Då har jag inget emot att söka tillbaka, svarar Theres Löthman.