Mats Knutson: En öppen revolt hotar MP

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Miljöpartiet genomgår sin värsta kris sedan partiet bildade regering med Socialdemokraterna förra hösten. En generös flyktingpolitik är en del av partiets själ. Nu sopas allt bort som partiet har fått gehör för de senaste tio åren. En öppen revolt hotar i partiet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Men det kan bli ännu värre för Miljöpartiet. Om de nu föreslagna åtgärderna inte får avsedd effekt är Socialdemokraterna beredda att helt stänga gränsen. Enligt vad SVT Nyheter erfar har förhandlingar förts mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att tillämpa en paragraf i Lissabonfördraget för att helt stänga gränsen.

Miljöpartiet har hittills starkt motsatt sig detta, men ingen kan i dag svara på vad som händer om flyktingkrisen fortsätter. Dessutom utsätts Socialdemokraterna för ett hårt tryck av Moderaterna i den här frågan. Moderaternas huvudförslag är ju att alla asylsökande som kommer via andra EU-länder ska avvisas.

#flykt

Massiv intern kritik

De migrationspolitiska förslag som regeringen presenterade på tisdagen accepterades av Miljöpartiet först efter flera uppslitande diskussioner i riksdagsgrupp och förtroenderåd. Kritiken mot uppgörelsen har varit massiv internt, enligt flera personer i partiets ledning som SVT Nyheter har talat med. Enligt medieuppgifter var marginalen bara en rösts övervikt vid den avgörande voteringen.

Men samtidigt finns också ett stöd för uppgörelsen bland flera ledande företrädare. Argumentet som partiledningen använder för att övertyga kritikerna har varit att utan Miljöpartiets medverkan i uppgörelsen kommer Socialdemokraterna i stället att göra upp med Moderaterna och då blir det en ännu hårdare överenskommelse. Ledningen har också varnat för konsekvenserna av en kris som resulterar i att regeringen spricker.

Frågan: Var går MP:s smärtgräns

Men många miljöpartister fruktar att det här bara är ett steg på vägen mot en allt hårdare flyktingpolitik, och att det är Miljöpartiet som genomför denna skärpning av politiken. Det finns också en tvekan kring om partiets företrädare i regeringen verkligen kommer att kunna hålla emot en sådan utveckling.

Frågan är mycket kontroversiell i Miljöpartiet. Flyktingfrågan är en del av partiets dna och de liberaliseringar som skett av svensk flyktingpolitik det senaste decenniet har ofta tillkommit efter krav från Miljöpartiet. Nu sopas allt detta undan.

Kritiken från partiets aktivister lär fortsätta, men sannolikheten måste ändå betraktas som mycket liten att partiledningen skulle backa från de förslag som redan har presenterats. Det vore i praktiken detsamma som att utlösa en regeringskris. Frågan är dock var partiets smärtgräns går.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet