Mats Knutson, inrikeskommentator SVT Foto: Foto:SVT

Knutson: Partiledarna avgörande för resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund har all anledning att vara oroliga av de nya opinionssiffrorna, menar SVT:s Mats Knutson.

I takt med att huvudmotståndarna blir allt mer lika är det lättare för väljarna att hoppa mellan partierna och mellan blocken, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

–S lyfter kraftigt och är återigen största parti. Vad beror det på?

–Socialdemokraternas uppgång visar hur viktiga partiledarna är.  Man kan se det som en Löfvéneffekt men även som en Juholteffekt. Stefan Löfvén framstår som ett trovärdigt alternativ, en trovärdighet som man förlorade under Juholt.

–Miljöpartiet backar med flera procent, vad beror nedgången på?

–För Miljöpartiet är nedgången delvis en effekt av att klimat- och miljöfrågan har klingat av i betydelse. Det är inte lika centralt som det var för några år sedan. Men det beror också på att Miljöpartiet tidigare hade ett språkrör, Maria Wetterstrand, som hade stort förtroende. Det är inte lätt att efterträda ett sådant språkrör.

–KD hamnar under riksdagsspärren för tredje SCB-mätningen i rad. Hur oroliga bör de vara?

–Läget är bekymmersamt för Kristdemokraterna men de är också vana vid att ligga vid fyraprocentsspärren. Man brukar göra hyggliga valrörelser och har i flera val räddats av det som kallas ”broder fyra procent” taktikröster från väljare som egentligen sympatiserar mer med exempelvis Moderaterna.

–Man ska vara försiktig med att dra för höga växlar på en sådan här mätning. I förra valet ledde de rödgröna med 20 procent vid den här tiden och de förlorade ändå valet. Socialdemokraterna och Löfven har hittills varit försiktiga men snart kommer de att börja göra konkreta utspel. Det är ett spännande läge just nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.