Mats Knutson: SD kan inte utnyttja sin vågmästarställning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas budgetmotion visar att det i Riksdagen finns en majoritet mot en stor del av de skattehöjningar som regeringen föreslår. Men i och med den så kallade Decemberöverenskommelsen kommer allianspartierna att avstå från att försöka fälla regeringens skattehöjningar, den analysen gör SVT:s politiske kommentator Mats Knutson

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraterna säger alltså nej till regeringens föreslagna höjningar av bensin- och dieselskatten, höjningen av inkomstskatterna, skatten på kärnkraft och de föreslagna begränsningarna av Rut- och Rot-avdraget. Partiet avvisar också regeringens förslag till en särskild löneskatt för äldre.

De borgerliga partierna har ännu inte presenterat sina budgetmotioner, men att döma av retoriken hittills är det rimligt att anta att också de kommer att vara kritiska mot de flesta av skattehöjningarna. Samtidigt har alliansen lovat regeringen att man inte tänker fälla förslagen i budgeten.

Beredda att stödja Alliansen

Trots att en majoritet saknas för skattehöjningarna kommer de alltså att kunna drivas genom Riksdagen. Sverigedemokraterna kommer alltså inte att kunna utnyttja sin vågmästarställning för att påverka höstens budget.

Trots detta hoppas partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt att få visst inflytande över budgeten. På torsdagens presskonferens gav han flera exempel på sakfrågor där hans parti är berett att stödja borgerliga förslag.

”Naiv förhoppning”

Men Sverigedemokraternas förhoppning känns lite naiv. Att Allianspartierna skulle bryta ut delar av budgeten och fälla dem tillsammans med Sverigedemokraterna är just sådant som Decemberöverenskommelsen ska förhindra. Sannolikheten att alliansen bryter Decemberöverenskommelsen denna höst är ganska liten.

Kan samlas kring bensinskatt

Alliansen har naturligtvis alltid en möjlighet att bryta Decemberöverenskommelsen, men det skulle riskera att utlysa ett nyval och de borgerliga partierna är i dagsläget inte beredda att ge sig in i ett sådant vågspel. Däremot kan det förstås bli aktuellt för alliansen att med stöd av Sverigedemokraterna försöka lyfta ut den föreslagna indexeringen av skatterna på bensin och diesel.

Den här åtgärden har redan kritiserats hårt av borgerliga politiker, som menar att den inte är förenlig med Decemberöverenskommelsen. Syftet med att indexera en skatt är att regeringen ska slippa lägga nya förslag till riksdagen om höjda drivmedelsskatter de kommande åren. I stället höjs skatterna automatiskt varje år.

Kraftig minskad flyktingmottagning

När Sverigedemokraterna presenterade sin budgetmotion på torsdagen nämndes partiets huvudfråga, flyktingpolitiken, bara marginellt. I stället fokuserade partiet på skol- och förskolefrågor, näringspolitik och landsbygden. Men grunden för Sverigedemokraternas ekonomiska politik är precis som tidigare en kraftig minskning av flyktingmottagandet.

Trots den pågående flyktingkrisen menar partiet att det är fullt möjligt att ”minska asylinvandringen med omkring 95 procent i princip omedelbart”, något som ska ske genom skärpta gränskontroller. Med utgångspunkt från detta räknar Sverigedemokraterna i sin budget med att spara 208 miljarder kronor de kommande fyra åren. Om denna beräkning är realistisk kan förstås diskuteras, likväl utgör den merparten av partiets finansiering av de reformer som utlovas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.