Foto: TT

Mensskydd kan innehålla farliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Mensskydd i olika former används av miljoner kvinnor varje månad. Trots det är forskningen om hur de påverkar kroppen närmast obefintlig. I Sverige har det aldrig skett någon granskning av de produkter som säljs i butik.

– Vi är oroliga över bristen på kontroll. Att man inte vet om de här produkterna innehåller kemikalier som misstänks vara hormonstörande eller cancerframkallande. Det kan vara på så låga nivåer att det inte är någon risk. Men det är ingen som vet, säger Christin Holm Gatica, på organisationen Sveriges Konsumenter. 

I Sverige ligger tillsynsansvaret hos Kemikalieinspektionen. Orsaken till att myndigheten aldrig gjort någon granskning är att produkterna inte innehåller några ämnen som är reglerade i lagen.  

– Vi har inte heller fått några indikationer från forskarvärlden att det skulle vara ett problem med farliga ämnen. Därför har vi prioriterat andra varugrupper, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen. 

”Forskningsmedlen styr”

Christin Holm Gatica på Sveriges konsumenter tycker att det är en desto större anledning att göra en svensk granskning.  

– Forskningen drivs av var man får forskningsmedel. Finns det inte underlag så är det större anledning att testa, säger hon.  

Varje produkt har sitt potentiella problem. Bindor riskerar att innehålla tennorganiska föreningar, menskoppar riskerar att innehålla mjukgörande plast och tygbindor kan innehålla skadliga färgämnen. Dessutom riskerar alla parfymerade produkter att orsaka allergier.

Cancerämnen i bomullen

Men det som diskuteras mest just nu är risken för cancerframkallande bekämpningsmedel i tamponger. En argentisk studie från i höstas visade att en stor del av alla tamponger innehöll glyfosat, ett ämne som används i ogräsmedlet Roundup. Sedan ett år tillbaka är det klassat som troligen cancerframkallande av WHO.

I förra veckan avslöjade en fransk konsumenttidning att trosskydd innehöll stora mängder av samma bekämpningsmedel, med följden att produkten drogs tillbaka i Italien och i Kanada.   

Frida Ramström har bara läst om studierna och vet inte vilka nivåer det handlar om.  

– Men det är alltid oroande när det är kemikalier som används så nära kroppen, säger hon.  

Borde granskas i grupp

Hon utesluter inte att Kemikalieinspektionen drar i gång en granskning snart. Frågan ska tas upp under höstens planering när nästa års granskningar ska spikas.  Christin Holm Gatica på Sveriges konsumenter tycker att mensskydden borde lyftas ut och granskas som en särskild grupp.

– Vår oro gäller alla de här produkterna som kommer i direkt kontakt med slemhinnorna. Vi tycker att man ska utgå från försiktighetsprincipen. Vilka farliga kemikalier skulle de kunna innehålla? Kemikalielagstiftningen hänger inte alltid med och vi önskar att man går före här.  

Den konsument som känner sig orolig bör leta efter Svanenmärkta produkter, säger hon.  

– Det finns inte i alla butiker men då är det ännu större anledning att fråga. Känner man sig fortfarande orolig tycker jag att man ska skriva till företagen och fråga. Det är viktigt att de vet att många konsumenter är oroliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.