Enkel teknik och tillgänglighet har fått många att välja mobila 3G- och 4G-abonnemangen de senaste åren. På landsbygden kan de också vara de enda alternativen för den som vill ha tillgång till internet. I juni i fjol fanns 2,2 miljoner mobila bredbandsabonnemang i Sverige, enligt Post- och telestyrelsen.
När de lanserades var det i princip fritt fram att surfa obegränsat, men de dagarna är förbi. Numera säljs abonnemangen med en begränsad datamängd per månad, vilket är frustrerande för många, speciellt de på landsbygden som snabbt förbrukar datamängden. Sedan blir det dyrt att köpa extra data.
Mer för pengarna
En snabb prisjämförelse mellan Telias mobila bredband i Sverige och Danmark visar att kunderna i Danmark erbjuds ett abonnemang med 500 gigabyte data för motsvarande 499 svenska kronor för månad. I Sverige däremot erbjuds som mest ett abonnemang med 40 gigabyte data för 399 kronor per månad. Kunderna i Danmark får för 100 kronor extra 460 gigabyte. Att köpa till extra data i Sverige kostar 29 kronor per gigabyte.
– Det är helt olika förutsättningar. Sverige är betydligt större än Danmark och har helt annan geografi, vilket påverkar kostnaderna för nätet. I Danmark är prispressen stor i telekombranschen, säger Irene Krohn, presschef på Telia.
Men tekniken är ju densamma.
– Ja, men det är mycket annat som spelar roll, säger Krohn.
Tre: Kraftigare prispress i Danmark
Telia är dock inte ensamma om att erbjuda mer data för pengarna för de danska kunderna. Danskar som väljer operatören Tre får också mer för pengarna. Där kostar ett abonnemang med 200 gigabyte data per månad motsvarande 375 svenska kronor.
Enligt Kamran Alemdar, informationschef på Tre, beror det på att det i Danmark råder kraftigare prispress på marknaden. Han hänvisar även till att Tre har separata bolag i Sverige och Danmark, och att man gör individuella prissättningar på olika marknader.
Enligt Alemdar handlar det även om geografiska skillnader. Sverige är ett större land och kostnaden för att bygga nät här är större än i Danmark, som är ett förhållandevis litet land med koncentrerad befolkning.
Får surfa fritt
Även i Norge och Finland är skillnaderna stora. Via dotterbolaget Netcom erbjuder Telia sina norska kunder mobilt bredband. Där kostar ett abonnemang med en datagräns på 100 gigabyte per månad motsvarande 650 svenska kronor.
I Finland saknas tak för hur mycket data man får förbruka per månad. Istället prissätts abonnemangen efter hastigheten. Telias finska systerbolag Sonera erbjuder exempelvis finska kunder ett abonnemang med fri surfmängd och en teoretisk maxfart på 80 megabit per sekund för motsvarande 230 svenska kronor i månaden.
Vill ha jämförelsepris
Rickard Dahlstrand på Stiftelsen för internetinfrastruktur, .SE, menar att det mobila bredbandet är för dåligt eftersom datamängden fort tar slut. EU har satt som standard att alla medborgare senast 2020 ska ha tillgång till bredband på minst 30 megabit per sekund. Dahlstrand menar att dagens abonnemang är abstrakta eftersom de flesta kunder inte kan ta till sig begreppet en gigabit per sekund.
– Det är väldigt abstrakt. Jag vill istället ha jämförelsepriser. Hur många gigabyte får jag per krona?, säger Dahlstrand.
I dagligvaruhandeln visas jämförelsepriserna i kronor per kilo eller liter, men att erbjuda en liknande tjänst för mobila bredband är inte aktuellt i Sverige i dagsläget.
Mattias Grafström, VD på konsumenttjänsten Telekområdgivarna, menar att det vore ett bra sätt eftersom det skulle öka transparensen och göra det tydligare för kunder.
Mobilt bredband – så mycket betalar du för din data
Skillnaderna mellan operatörer och olika typer av abonnemang är stora.
Fakta: Abonnemang i Finland
Operatör / hastighet / pris i svenska kronor
Elisa 4G Super: Fri surfmängd 100 mbit/s, 276 kronor.
Elisa 4G Super+: Fri surfmängd 300 mbit/s, 463 kronor.
Sonera: Fri surfmängd 50 mbit/s, 184 kronor.
Sonera: Fri surfmängd 150 mbit/s, 231 kronor.
Priset baseras på en valutakurs på 1 EUR=9,27 SEK.
Fakta: Abonnemang i Danmark
Operatör / fri datamängd per månad i gigabyte / pris i svenska kronor
Telia: 500 GB 499 kronor.
Tre: 200 GB 375 kronor.
Tele2: 20GB 375 kr.
TDC: 50 GB 311 kr
Priset baseras på en valutakurs på 1 DKK = 1,25 SEK
Har du gjort SVT:s bredbandstest?
Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.