Migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Migrationsministern: Det finns gränser även för oss

Uppdaterad
Publicerad

I veckan presenterade regeringen förslaget till skärpt migrationspolitik. Samtidigt hårdnar striderna om Syriens största stad Aleppo och allt fler flyktingar försöker komma bort från bombanfallen mot staden. – Det finns gränser även för oss, sa migrationsminister Morgan Johansson (S) i söndagens Agenda.

I Agenda på söndagen kunde SVT:s reportrar via internettelefon intervjua personer som befinner sig Aleppoområdet. De är så kallade medieaktivister som med fara för sitt liv tagit som uppgift att dokumentera striderna och de ryska bombningarna.

Tiotusentals människor flyr nu från striderna. I veckan kom siffror som säger att 470.000 människor hittills har dödats i det syriska inbördeskriget.

Agenda

Fulla asylboende

Trots att situationen i Syrien förvärras anser migrationsministern att skärpningen av den svenska flyktingpolitiken är nödvändig. Han pekar bland annat på att nästan alla andra länder skärper sin lagstiftning. Sverige kan inte ensamt ha kvar den mest generösa asylpolitiken i EU samtidigt som asylboendena redan är fulla, menar Morgan Johansson.

– Jag är rädd för att vi inte reder ut situationen om inte vi också ändrar lagstiftningen. Det är inget vi tycker om att göra men det är nödvändigt i det här läget.

”Det finns gränser även för oss”

I intervjun sa Morgan Johansson också att det hittills i år kommit över 60.000 flyktingar från Turkiet till Grekland. Och totalt kan det i år mycket väl komma en bra bit över en miljon flyktingar. Att i sådant läge behålla den generösa flyktingpolitiken skulle försätta oss i samma kris som i höstas med kanske uppemot 10.000 asylsökande i veckan, menade ministern.

– Sverige är ett fantastiskt land. Vi har gjort mer än något annat EU-land. Vi har gjort mer än någonsin i vår moderna historia men inte ens vi kan göra allt. Det finns gränser för oss också.

Dramatisk minskning

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna, från som mest över 10.000 i veckan till kring 650 den senaste veckan. Enligt Morgan Johansson beror det främst på id-kontrollerna som infördes i början av januari.

Förklaringen är att flyktingarna helt enkelt sökt sig till andra länder men också att det är mitt i vintern. Morgan Johansson förväntar sig att flyktingströmmarna ökar när vädret blir varmare.

Mildring i ny lag

Enligt den nya lagen som presenterades i veckan ska tillfälliga uppehållstillstånd vara regel. Möjligheten till familjeåterförening begränsas och försörjningskraven för anhöriga skärps. 

Men jämfört med de förändringar som presenterades i november sker ändå en mildring. Då skulle ingen familjeåterförening tillåtas med alternativa skyddsbehov. Nu undantas de som kommit till Sverige före 24 november.

Moderat kritik

I Agenda intervjuades även Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Han är mycket kritisk till att regeringen ändrat i lagförslaget om skärpt flyktingpolitik.

Johan Forsell undrade vad som förändrats i omvärlden som gör att regeringen ändrat i förslaget.

– Då sa man att man hade beredskap att lägga fram ytterligare förslag. Nu backar man från det man redan presenterat. Jag tolkar det som att det finns en stor och djup spricka inom regeringen om hur man ska hantera det här i fortsättningen.

”Steget efter”

Enligt Johan Forsell finns det inget som talar för att flyktingkrisen är på väg att klinga av. Att påstå det, vilket Johan Forsell påpekade att statsministern gjort, är naivt.

Till skillnad från Morgan Johansson anser Forsell att man inte kan vara säker på att den nya lagen är tillräcklig.

– Har verkligen regeringen den spåkulan framför sig? Är det någonting som präglat regeringen Löfvens migrationspolitik så är det att vara steget efter.

Klicka på bilderna längst upp i texten för att se hela intervjuerna med Morgan Johansson respektive Johan Forsell!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet