Foto: TT

Miljardspricka inför försvarsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes slutförhandlingarna inför ett nytt försvarsbeslut som ska gälla de kommande fem åren. Det vill säga vilka uppgifter som det svenska försvaret ska ha och hur mycket det får kosta. Inför förhandlingarna mellan regeringen och alliansens partier står de långt från varandra.

– Det vi tycker var väl avvägt är ju de 6,2 miljarder som vi har presenterat, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Finansministern ger samtidigt ingen öppning för att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar.

Allianspartierna vill ha mer

Men Moderaterna anser att det behövs minst 10 miljarder under kommande fem år och Folkpartiet landar på 17 miljarder.

På väg in till förhandlingarna säger Allan Widman, FP, att alliansen inte har något gemensamt bud men alliansen är enligt Widman överens om att det behövs mer pengar till försvaret redan i år.

Både Centern och Kristdemokraterna tycker att regeringens bud är alldeles för lågt utan att själva precisera en siffra. Kristdemokraternas Mikael Oscarsson säger till SVT Nyheter att om det inte nås klarhet kring försvarsmaktens uppgifter och mer pengar så är det bättre att skjuta på försvarsbeslutet till i höst.

Uppgifter: 17,5 miljarder behövs

Hittills har allianspartierna inte presenterat något gemensamt bud. Men de är överens om att ett minimikrav för ett nytt försvarsbeslut är att det tillsätts en utredning om vad ett eventuellt Nato-medlemskap skulle innebära för Sverige.

Försvarsmakten har beräknat att det behövs 4 miljarder per år under kommande fyra år för att kunna leverera det politikerna beslutat om. Enligt uppgifter till SVT kommer det totalt att krävas ungefär 17,5 miljarder kronor för kommande försvarsbeslutsperiod på fem år.

Hittills har regeringen bara presenterat pengar som täcker cirka en tredjedel av försvarsmaktens behov. Regeringens plan är att ett förslag till nytt försvarsbeslut ska kunna vara klart och överlämnas till riksdagen fredagen den 24 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.