Foto: TT

Miljöbilarna släpper ut för mycket koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat de verkliga utsläppen hos drygt tjugo miljöklassade dieselmodeller och resultatet är nedslående. Alla ligger över sina miljögränser med i genomsnitt cirka 50 procent.

Det rullar cirka 340.000 skattebefriade dieselbilar på våra vägar. Bilarna klassas som miljöbilar och skattesubventionen kostar statskassan cirka 340 miljoner om året. Problemet är bara att de verkliga koldioxidutsläppen från dessa miljöbilar överskrider deras miljögräns med drygt 50 procent enligt SVT Nyheters stickprovsundersökning.

Men det handlar inte om fusk och olagligheter som i fallet med Volkswagen som mörkade kväveoxidutsläppen. Nej, det handlar om ett testförfarande som vilseleder kunder och lagstiftare.

Uppgifterna om de verkliga utsläppen kommer från den tyska sajten Spritmonitor där hundratusentals förare uppger sin medelförbrukning över tid.

På grund av att undersökningen är av stickprovskaraktär och på grund av att det är enskilda förare som rapporterar sin dieselförbrukning över tid måste uppgifterna behandlas med viss försiktighet. Men klart är ändå att dieselbilar miljöklassas utifrån orealistiska utsläppssiffror.

Lagstiftningen släpar efter

Denna märkliga situation beror på att lagstiftningen inte hängt med när biltillverkarna blivit allt skickligare på att presentera låga förbrukningssiffror – och därmed låga utsläppssiffror – vid tester. Det är nämligen testvärdena som tas fram vid det så kallade NEDC-testet som avgör om en bil ska miljöklassas.

När miljöbilar började subventioneras 2007 var skillnaden mellan den bränsleförbrukning som fastställdes vid tester och den verkliga förbrukningen cirka 15 procent. År 2014 hade skillnaden vuxit till cirka 35 procent, allt enligt miljöorganisationen ICCT. Men fortfarande är det testvärdena som avgör om en bil ska miljöklassas.

– Lagstiftningen kring miljöbilar var adekvat när den infördes för ett antal år sedan, säger Per Öhlund som är utredare på Transportstyrelsen, men i och med att det sker förändringar, att den här avvikelsen ökar, finns det ju anledning att se över lagstiftningen.

Carlgren satte ner foten

Redan 2010 uttalade dåvarande miljöministern Andreas Carlgren (C) att något måste göras åt detta växande problem.

– Vi vill inte ha en ordning där folk får pengar för något som inte uppfyller kraven. Säljs det bilar som får skattelättnader är det klart att de också ska uppfylla kraven, sade Andreas Carlgren till SVT.

2010, när Andreas Carlgren uttalade sig, var gapet mellan testad förbrukning och verklig cirka 24 procent enligt ICCT. Gapet växer, 2014 var det uppe i 35 procent. Fortfarande miljöklassas dieselbilar utifrån sina testvärden.

Köps av företag

SVT Nyheters undersökning tyder på att gapet mellan uppgiven och verklig dieselförbrukning är betydligt större än de 35 procent som ICCT uppger för hela bilparken, diesel- som bensinbilar.

För tillverkare som siktar på att få sin dieselmodell godkänd som miljöbil ligger det stora pengar i potten. Troligen anstränger man sig till det yttersta för att kunna presentera testvärden som gör att bilen kvalar in som en miljöbil.

– Ungefär 60 procent av alla bilar köps av företag, säger Erik Wedberg som är reporter på Teknikens Värld, och företagen har en policy som säger att alla bilar ska vara miljöbilar. Har man inte en miljöbil att erbjuda så står man utanför en stor del av marknaden och det kostar pengar. Det finns exempel på bilföretag som prickat precis rätt med en miljöbil och kunnat öka sin försäljning med hundratals procent. Om den bilen inte hade blivit miljöklassad så kanske den inte funnits alls på den svenska marknaden.

SVT kollar en Volvo V60

För att inte bara gå på uppgifter från sajten Spritmonitor har SVT Nyheter testat en miljöbil, en Volvo V60 med fordonsår 2015. Enligt mätaren har den gått drygt 2.000 mil. Eftersom det är en hyrbil har dess förbrukning påverkats av många förares körstil och därmed borde förbrukningen kunna vara representativ.

Volvo uppger att bilen drar 4,3 liter diesel per 100 kilometer och därmed placerar sig Volvon exakt på sin miljögräns. Skulle den till exempel dra 4,35 vore den ingen miljöbil. Men nu visar färddatorn 6,0 liter per 100 kilometer. Utifrån den siffran ligger Volvons koldioxidutsläpp cirka 40 procent över bilens miljögräns och då är det knappast frågan om en verklig miljöbil.

Nytt test

Boven i dramat är det hårt kritiserade NEDC-testet där biltillverkarna kan presentera de orealistiskt låga förbrukningssiffrorna, siffror som ligger till grund för miljöklassningen. Och enligt Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen, är en förändring på gång.

– Vi behöver se över regelverket och kommer att införa en ny europeisk testcykel som har mer koppling till verklig körning. Då kommer tillverkarna inte längre kunna förbereda fordonet för att ge lägre värden än vad de borde vara.

När kommer det nya testet?

– Om allt går enligt plan så införs det den första september 2017.

Biltillverkarna kan påverka testresultaten

Regelverket ger tillverkarna stort spelrum att manipulera den bil som ska testas. Nedan följer exempel på hur de kan manipulera bränsleförbrukningen.

  • Göra bilen lättare genom att exempelvis plocka ur baksätet
  • Slå av batteriladdningen
  • Optimera motorstyrningen för låg förbrukning
  • Använda speciell motorolja
  • Justera däcken så de har extra lågt rullmotstånd och pumpa dem stenhårt
  • Tejpa över dörrspringor och handtag för lågt luftmotstånd
  • Endast använda en bana med en speciell asfalt vid rulltestet
  • Välj en dag med optimal temperatur där medvinden ska vara den maximalt tillåtna vid testet

Det värde som på detta sätt fastställs blir den uppgivna bränsleförbrukningen, och den är mycket lägre än den verkliga förbrukningen.

Källa: Transport and Environment

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.