Nyligen presenterade regeringen ett stort skattepaket, som bland annat innehåller höjd bensinskatt och sänkt rot-avdrag. Biträdande finansminister Per Bolund (MP) och Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson, debatterade skatterna i Agenda.
Socialdemokraterna gick till val i höstas på att inte höja bensinskatten, medan Miljöpartiet har krävt det länge. Hur stor seger är det för er att ni fått igenom den här höjningen av bensinskatten?
– Det är framför allt en bra politik för att vi ska kunna lämna efter oss en värld där vi löser de stora miljöproblemen. Vi har stora problem. 14 av 16 miljömål som riksdagen ställt sig bakom når vi inte i dag. Det behövs ekonomiska styrmedel som också ger oss intäkter, så att vi kan göra de viktiga satsningar som kommer att krävas för att vi ska lämna efter oss en hållbar miljö till våra barn, svarade Bolund.
Bolund: Skatter effektivt styrmedel
Ni säger att det är ett lämpligt tillfälle nu med låga bensinpriser att höja skatten. Innebär det att skatten sänks om bensinpriset går upp igen?
– Så har man inte gjort historiskt. Det har varit viktigt att ha en effektiv styrning mot att gå över till hållbara transportslag och minska utsläppen från transportsektorn. Takten i utsläppsminskning är alldeles för långsam för att vi ska ha en chans att nå de mål som riksdagen har ställt upp, sade Bolund och fortsatte:
– Då måste vi vara beredda att använda de mest effektiva styrmedlen och där vet vi att just skatter är väldigt effektivt. Särskilt i kombination med satsningar och investeringar i en järnväg som fungerar och förnybara drivmedel.
Kristersson: Blir sämre för företagen
Ulf Kristersson ansåg det bekymmersamt att regeringen ”gång på gång säger en sak före valet och gör något annat efter valet”.
– Det har hänt tre gånger på en vecka nu. Berätta i förväg vad ni kommer att göra, så att man kan rösta för eller emot de alternativen. Det är en viktig demokratisk fråga. I sakfrågan tycker jag det är bekymmersamt att man höjer skatter som påverkar företagande, transportsektorn och arbetsgivaravgifterna. Sverige blir ett sämre land för företagsamhet.
– Det viktiga är att se politiken i sin helhet. Med underskott på 80 miljarder som vi ärvt från den förra regeringen, måste vi finansiera våra reformer fullt ut för att kunna komma tillbaka till en ekonomi i balans. Allt annat vore att inte ta ansvar för den statliga ekonomin och Sveriges ekonomiska förtroende, sade Per Bolund.
Han ställde också en fråga till Ulf Kristersson:
– Ni sade före valet att det kommer att behövas rejäla skattehöjningar. Nu står du här och låtsas att de inte kommer att behövas och kritiserar våra förslag. Vilka skatteförslag skulle du vilja se? Höjningar på arbete eller kapital eller ska man tvärtom se nedskärningar i välfärden?
”Ni ärvde en välskött ekonomi”
– Den svenska ekonomin är i grund och botten i mycket gott skick. Så gott att ni häromveckan ville ta bort hela överskottsmålet, för att det inte behövdes längre. Att säga att ni ärvde orimligt stora underskott är helt enkelt inte sant. Ni ärvde en mycket välskött ekonomi, bättre än de flesta länders, svarade Kristersson.
– Det vi säger nu är att ska vi rusta Sverige på lång sikt för bättre konkurrenskraft, måste vi se till att vi håller kostnader för att anställa och driva företag på en rimlig nivå. Ni riktar med kirurgisk precision era skattehöjningar mot just företagsamheten och mot transportsektorn. Det kommer att vara dåligt för svenskt näringsliv, sade han.
Så lät det inte före valet, menade Per Bolund och tillade att att regeringen gör stora insatser och har kommit med förslag för att finansiera en ”historisk satsning” på nya bostäder.
”Rut och rot har gjort svarta jobb vita”
Satsningen på hyreslägenheter, en statlig subvention som ska finansieras genom att rot-avdraget sänks, vad tycker du om det Ulf Kristersson?
– Det är verkligen dubbelfel. Man tar bort något som fungerar. Man begränsar rut och rot som har gjort svarta jobb vita, som har lett fram till riktiga jobb där människor har försäkring och omfattas av alla trygghetssystem, och använder pengarna – vilket är ännu värre – till gammaldags subventionspolitik som vi har avskaffat därför att det inte fungerade. En doft av framtiden, sade statsministern. En doft av 70-talet, skulle jag säga, svarade Ulf Kristersson.
Se hela debatten genom att klicka på bilden ovan.
Fotnot: Finansminister Magdalena Andersson (S) avbörjde att medverka i Agenda.
Livekollen granskar debatten
SVT:s Livekollen granskar debatten mellan Per Bolund och Ulf Kristersson. Är skatter som styrmedel effektivt? Har rut och rot gjort svarta jobb vita? Här kan ni följa granskningen.