Miljoner ska ge fattiga EU-migranter värdigare liv

Uppdaterad
Publicerad

Via EU-programmet FEAD ska 90 miljoner kronor under fem år satsas på fattiga EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Svenska staten bidrar med 12 miljoner och resten är EU-pengar.

Pengarna ska användas för att ge bland annat hemlösa romer ett värdigare liv, rapporterar SR Ekot. Det svenska programmet har nu godkänts av EU-kommissionen.

Minst 700 individer ska delta i programmet fram till år 2020, enligt Nardin Crisbi, nationell samordnare på ESF-rådet som ansvarar för programmet.

Möjligheter till vård och skola

Program som tidigare vänt sig till EU:s fattigaste har enbart handlat om att dela ut mat och kläder. Men det har Sverige, tillsammans med en handfull andra länder, bland andra Storbritannien och Danmark, inte velat delta i. Som en kompromiss infördes därför en alternativ inriktning, så kallad social inkludering, och det är den som Sverige valt.

”Då vill man arbeta med att förstärka och utveckla samhällsorienterande och hälsofrämjande insatser. Det kan vara allt ifrån alfabetisering till att kunna komma till rätt instans för eventuell vård”, förklarar Nardin Crisbi.

Projektet startar i höst

Fonden syftar främst till  något som ska ge ett värdigare liv för EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige, som är hemlösa, chanslösa på arbetsmarknaden och står utan försörjning.

Projektet startar i Göteborg den 26 mars.  Senare under våren utannonseras pengar till olika projekt. Tanken är att ideella organisationer och kommuner ska arbeta tillsammans. I början av hösten sjösätts verksamheten.

De som berörs är romer från Rumänien och Bulgarien, som i dag tigger och lever på gatorna i många svenska kommuner. För deras barn öppnar programmet nya möjligheter till utbildning, om vistelsekommunen inte erbjuder dem det, säger Nardin Crisbi till Sveriges Radio.

– Om en kommun tolkar att de inte har rätt till utbildning, så kan man ordna någon typ av ”pop-up”- lärmiljö för barnen, under tiden som de är i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.