• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fredrik Reinfeldt. Arkivbild. Foto: TT

Miljonvinst för Fredrik Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Miljonerna rullar in för ex-statsministern Fredrik Reinfeldt. Under delar av tiden som hans företag haft stora intäkter har den tidigare moderatledaren haft rätt till avgångsvederlag.

Under det första räkenskapsåret gjorde Fredrik Reinfeldts självbetitlade bolag en vinst på 9,6 miljoner kronor, rapporterar Dagens Opinion.

Han bildade sitt bolag kort efter valförlusten 2014. I det ger han ut böcker, föreläser och ägnar sig åt rådgivning. Omsättningen i bolaget var 12,8 miljoner kronor vilket innebär en vinstmarginal omkring 75 procent.

Det förlängda räkenskapsåret varade från den 10 december 2014 till 30 mars 2016.

Under en stor del av den tiden hade Reinfeldt bland annat rätt till ersättning för sin tid som statsminister. Mellan 3 oktober 2014 och 2 oktober 2015 hade han rätt till avgångsvederlag.

Tog ut full ersättning

I höstas rapporterade SVT Nyheter att han tog ut full ersättning om 156.000 kronor i månaden samtidigt som han lät miljonintäkterna stanna kvar i företaget, vilket är helt enligt reglerna.

– Det är ett omställningsstöd som möjliggör att jag ska kunna skriva bok på det sätt jag gör nu. Om jag inte hade gjort det så hade det varit en diskussion om karantänsregler. Jag tror i grunden att det är bra att det finns en omställningsperiod, framförallt för en tidigare statsminister, sade han till SVT.

”Han lever inte som han lär”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger att hon blir provocerad över att Fredrik Reinfeldt valt att ta ut full ersättning. Hon menar att han inte lever som han lärde under sin tid som statsminister.

– Retoriken han förde då var att den nivån a-kassan låg på förhindrade folk från att ta initiativ. Men det omställningsstödet han själv valt att ta del av, utöver de inkomster han fått från sitt bolag, ligger på helt andra nivåer än de han tyckte att svenskar i allmänhet skulle ha tillgång till och som han drog ner på. Det är väldigt provocerande, säger hon.

Däremot anser inte Annika Strandhäll att det finns anledning att ändra ersättningssystemet för politiker som är färdiga med sina uppdrag.

– Omställningsstöd gör att människor vågar röra på sig och byta jobb. Men någonstans har vi alla politiskt varit överens om att om man får tillräckliga inkomster ska man göra en avräkning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.