Foto: SVT

Ministern avfärdar sockerskatt: Vi vill utreda först

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas ökande sockerkonsumtion kommer att leda till både lidande och dyra kostnader samhället, anser folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Men han tror inte att en sockerskatt är lösningen. – Vi vill ta ett helhetsgrepp, säger han i SVT:s Agenda.

Storbritannien, Frankrike, Norge och Finland är några av de länder som har eller ska införa skatt på produkter med stor andel socker. Folkhälsominister Gabriel Wikström säger att det ska bli intressant att följa utvecklingen i de länderna.

– Men samtidigt vet vi att det inte finns några entydiga resultat från de länder som infört den här typen av skatter. Vi vill ta ett helhetsgrepp kring hela övervikts- och fetmafrågan och även koppla den till fysisk aktivitet. Livsmedelsverket och folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram insatser för vi vet att det behövs på många samhällsområden. En sockerskatt är bara en liten del, säger han.

Agenda

Frågan redan utredd

Claude Marcus, professor på Karolinska och expert på barnfetma, säger att han är trött på utredningar.

– Det här har utretts av andra länder och utreddes i Sverige för bara fem år sedan men de förslagen på åtgärder lades i byrålådan. Vi vet från skatter på tobak, bensin och alkohol och andra saker vi vill minska på att om man höjer priserna så minskar konsumtionen, säger han.

Hellre momsbefriade grönsaker

En ny Sifoundersökning som Agenda gjort visade att 38 procent tyckte att en sockerskatt vore bra. De flesta 47 procent, svarade dock nej till förslaget.

– Jag tycker att det är fantastiskt att så många i ett av världens mest skattetyngda länder är positiva, reagerar Claude Marcus.

– Jag tycker att man kunde använda pengarna på att ta bort moms på frukt och grönsaker, det skulle ge en dubbeleffekt, säger han.

Se hela debatten i klippet högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet