Sarah Windvogel gick med i facket och blev strax därefter uppsagd från vingården La Colline efter 20 års anställning. Foto: TT / SVT

Missförhållanden bakom Systembolagets storsäljare

Uppdaterad
Publicerad

Redan för tre år sedan varnades Systembolaget om att något inte stod rätt till på den sydafrikanska storsäljaren Robertson Winerys vingårdar. Men trots de anställdas larm om låga löner och trakasserier av fackligt organiserade kvarstår problemen.

Vinflaskorna från sydafrikanska Robertson Winery fyller Systembolagets hyllor och tillhör de mest populära. Flaskorna är märkta med en stämpel från kontrollorganisationen Wieta, något som ska garantera att mänskliga rättigheter respekteras och att drägliga arbetsförhållanden råder.

Men när Uppdrag granskning träffar arbetare från gården La Colline, en av 35 vingårdar som ingår i kooperativet Robertson Winery, får vi höra att villkoren, under vilka vinet produceras, är allt annat än schyssta.

UG – Bittra druvor

– Gårdens ägare behandlade oss som grisar så jag gick med i facket. Men det gillade han inte så han rensade ut oss som blivit medlemmar i facket, berättar Samuel Windvogel, före detta arbetare på vingården La Colline.

Blev uppsagd efter 27 år

Samuel Windvogel träffade sin fru på vingården och här föddes deras barn. Han levde och arbetade på gården i 27 år innan han blev uppsagd. I dag bor Samuel Windvogel med hustrun Sarah i utkanten av staden Robertson.

I Sydafrika, liksom i Sverige, har alla anställda laglig rätt att organisera sig fackligt och rätt till goda arbetsförhållanden. Det finns också en lagstadgad minimilön.

Enligt Trevor Christians, generalsekreterare på lantarbetarfacket CSAAWU, är Systembolaget och de andra nordiska uppköparna väl medvetna om hur de sydafrikanska leverantörerna bryter mot både lagar och etiska riktlinjer vid vintillverkningen.

– De vet, de vet. Det är inte bara vi som har berättat det för dem, säger Trevor Christian.

Även Human Rights Watch har varnat

Han berättar att även den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch och FN:s fackorgan för sysselsättning och arbetslivsfrågor, ILO, har berättat om missförhållandena för Systembolaget.

Också fackföreningen Sikhula Sonke, som främst organiserar kvinnliga arbetare, har varskott Systembolaget åtskilliga gånger.

– Det är ingen som hör vad vi säger. Vi pratar och pratar men ingenting har förändrats från Systembolagets sida, säger Henriette Abrahams, generalsekreterare på fackföreningen Sikhula Sonke.

Systembolaget gör regelbundna besök i Sydafrika och medger att det finns vissa problem med vinproduktionen i landet.

– Vi känner absolut till att det är svåra förhållanden, vi har ju varit på plats och granskat de här och gjort så kallade revisioner på flera av de farmar ni har besökt. Och där har vi pågående åtgärdsplaner, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.

Var går gränsen för er att säga upp ett avtal när ni får uppgifter om att det inte står rätt till?

– Ser vi att man förändrar, man fortsätter förbättringen då fortsätter vi handla. För vi är övertygade om det är det bästa sättet att åstadkomma varaktig förbättring i Sydafrika, säger hon.

”Tar avstånd från falska anklagelser”

Direktören för vingården La Colline vill inte svara på Uppdrag gransknings frågor. Gårdens ägare säger att ”någon intervju är inte möjlig (…) Vi tar avstånd från dessa falska anklagelser och har inga ytterligare kommentarer”.

När Uppdrag granskning träffar direktören Bowen Botha och exportchefen Geoff Harvey på kooperativet Robertson Winery för att ge dem en möjlighet att bemöta anklagelserna vill de inte ställa upp på en intervju framför kameran. En diskussion uppstår och tonen blir hård.

– Nej, jag vill inte skaka din hand. Du är en avskyvärd skithög, säger Robertson Winerys exportchef Geoff Harvey till Uppdrag gransknings reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bittra druvor

Mer i ämnet