Foto: SVT/TT

Regeringen backar om Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar och kommer inte att gå vidare med lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge. Förslaget har fått hård kritik från Lagrådet och saknar stöd hos flera oppositionspartier.

– Den viktigaste åtgärden för regeringen är att vi får på plats id-kontrollerna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Inrikesministern säger till SVT Nyheter att regeringen under dagen ska ha ett möte med oppositionen om frågorna och försöka reda ut vilka andra förslag som finns.

Man ville genom förslaget föra över eventuella beslut om att stänga Öresundsbron från riksdagen till regeringen.

Sveriges gränskontroller

– Det viktigaste för oss är att få id-kontrollerna på plats. Det räcker i nuläget. Sedan är det viktigt att ha möjligheten att kunna stänga bron och om vi inte kan få det på plats då är det viktigt att vi kan kalla ihop riksdagen för att göra det om det skulle krävas.

Miljöpartiet är glada över beskedet då man drivit den linjen från början, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet.

– Med kritiken från Lagrådet blev det tydligt för Socialdemokraterna att det här behöver man släppa.

Ingen ny proposition

Planen är enligt Hirvonen Falk att beslutet om att släppa möjligheten att stänga broar och vägar mot Sverige ska fattas senast i morgon, då propositionen väntas landa på riksdagens bord.

Kommer ni att återkomma med en ny proposition om bron?

I dagsläget finns inga planer på att återkomma med en sådan, säger hon.

Moderaterna stöttade inte

Tidigare under dagen sa Moderaterna att man inte är redo att stödja regeringens förslag som rör Öresundsbron. Men partiet säger ja till skärpta id-kontroller.

– Det har kommit allvarlig kritik från Lagrådet, den måste vi ta på allvar. Det tycker jag regeringen ska göra, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Vi, Moderaterna, är beredda att införa id-kontroller. Vi har redan tillfälliga gränskontroller som vi tycker ska förlängas. Men när det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och dem behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu.

Förslag underkändes

Regeringens lagförslag underkändes i går av Lagrådet. Den rådgivande instansen tycker att förslaget tagits fram för fort, att det ”bygger på ett otillfredsställande beredningsunderlag”, att det strider mot asylrätten och att det riskerar att kränka den personliga integriteten.

Genomför inte detta, var Lagrådets budskap till regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman gjorde klart i går i SVT:s Aktuellt att man inte kommer att följa det rådet och sade att regeringen gör en annan bedömning än myndigheten.

– Den här situationen är akut och då måste regeringen kunna agera, sade Ygeman, men underströk att man i lugn och ro skulle analysera kritiken från Lagrådet.

Fakta: Regeringens förslag

  • Regeringen vill göra det svårare att söka asyl.
  • Enligt lagförslaget ska id-kontroller införas på bussar, färjor och tåg på väg till Sverige.
  • Regeringen ville också ha möjlighet att stänga Öresundsbron för bilar, inte tågtrafik, och vägar som går till Sverige.
  • Lagen ska träda i kraft den 21 december.
  • Förslagen är nödvändiga, enligt regeringen, för att möjliggöra ”särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet.”

Källa: Regeringen

Så tycker oppositionen om förslaget

Moderaterna: Positiva till skärpta id-kontroller, men säger nej till den del som rör Öresundsbron.

Liberalerna: Var positiva till flera delar i regeringens förslag innan det underkändes av Lagrådet. Ska nu gå igenom kritiken.

Kristdemokraterna: Var positiva till flera delar i regeringens förslag innan det underkändes av Lagrådet. Ska nu gå igenom kritiken.

Centerpartiet: Kritiska till hela förslaget och vill att det dras tillbaka.

Vänsterpartiet: Kritiska till hela förslaget och vill att det dras tillbaka.

Sverigedemokraterna: Stödjer hela det ursprungliga förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet