– Vi har nu en ohållbar situation vad gäller ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige, och vi tror att det i tider av stora prövningar som vi behöver ordning och reda i systemet. Vi behöver också säkra att resurser som ska gå till barn också ska gå till barn. Nu vill vi att regeringen tar ett initiativ för att samla de olika aktörerna för att kunna återupprätta de medicinska åldersbedömningar som har gjorts tidigare, säger Johan Forssell.
Kritik från läkare
Frågan är väldigt känslig, i debatten en het potatis skulle man kunna säga. Så sent som i förra månaden beslöt Migrationsverket att sluta beställa en medicinsk åldersbedömning i asylärenden. Den kanske största orsaken till detta var helt enkelt att det har varit för svårt att hitta läkare som ställer upp. Inom läkarkåren, inte minst bland barnläkare, har kritiken varit massiv. Bland annat har de röntgenundersökningar som har gjorts av handleder och tänder ansetts vara för osäkra. Det här berättar Anders Hjern, som är professor och barnläkare.
– De tillgängliga undersökningar som finns idag vad gäller medicinsk åldersbedömning har en så låg precision att antalet barn som blir felbedömda är så stort att de inte bör användas, säger Anders Hjern.
Åldersintervall
Johan Forssell är medveten om den hårda kritik som finns mot testerna, men anser ändå att de kan ge en vägledning som är användbar för ett vidare beslut om vilken ålder en asylsökande har.
– Vi har förståelse för de invändningar som finns, men det här handlar inte om att fastslå en viss ålder, utan man gör en bedömning om ett visst åldersintervall. Detta ska sedan tolkas för den enskildes fördel. Utan den här bedömingen så har man faktiskt ännu mindre att gå på, säger Johan Forssell.
Öppning från S
Över två tusen ensamkommande flyktingbarn i veckan har sökt asyl i Sverige under den senaste månaden. Det är tydligt att Moderaterna önskar att det ska bli färre framöver. Men Moderaterna är inte ensam i den förhoppningen. Justitieminister Morgan Johansson hälsar via sin pressekreterare att han också är öppen för att se över om det går att utöka användningen av en medicinsk åldersbedömning. Detta ska då ske inom ramen för den migrationsöverenskommelse som fattats mellan regeringspartierna och allianspartierna.
Johan Forssell pekar på att Sverige tar ett oproportionerligt stort ansvar jämfört med andra länder inom EU. Han är inte ensam om att peka på detta, det är något som påpekas av samtliga partier i debatten om hur migrationen ska hanteras. Att återinföra en medicinsk åldersbedömning skulle göra att våra regler blir mer harmoniserade i relation till andra länder, inte minst Danmark och Norge, till exempel, där detta är regel. Den relativt hårdare ålderskontrollen i våra grannländer kan göra att flera väljer att söka sig till Sverige. En harmonisering skulle alltså göra Sverige relativt mindre attraktivt, och färre skulle komma hit.
Krav från SD
En känslig ingrediens i detta är det bland partierna egentligen bara är Sverigedemokraterna som har drivit den här frågan med kraft. Kravet på en tuffare ålderskontroll av ensamkommande flyktingbarn har varit ett av de hårdast formulerade kraven från Sverigedemokraternas sida. Men att detta nu kan uppfattas som att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna är inget som Johan Forssell vill erkänna som något dilemma.
– Vi moderater tittar på verkligheten, inte hur andra partier resonerar. Och vi tror att de här bedömningarna behövs nu när vi har ett nytt läge, säger Johan Forssell.