Trots att arbete är den bästa vägen till integration så hamnar flyktingar oftast i avfolkningsbygd med hög arbetslöshet. Det visar en nyutkommen rapport från Institutet för näringslivsstudier. Problemet är bostadsbristen i de rika tillväxtkommunerna.
Ett exempel är Västervik i nordöstra Småland har man i dag en relativt låg flyktingmottagning. Det finns gott om jobb men det är ont om lediga bostäder. Därför har kommunledningen kommit överens med Migrationsverket om att snabbt bygga förproducerade så kallade modulbostäder för 50 flyktingar. Bostäderna kommer att placeras på ledig planlagd mark för att sedan hyras ut till Migrationsverket.
– Vi ser till att placera bostäderna på orter där det finns skola, föreningsliv och bra kommunikationer, berättar kommunalrådet Tomas Kronståhl medan han pekar på en karta över kommunen.
– Dessutom har vi möjlighet att i god tid informera de på orten hur många som kommer och var de ska bo.
Oro för brist på arbetskraft
Kommunledningen är så positiv till planerna att man döpt det hela till Västerviksmodellen. Nu hoppas man att fler kommuner ska haka på idén. För i dag så hamnar nyanlända flyktingar nästan alltid på platser där det finns gott om lediga bostäder men väldigt ont om jobb. I Västervik är man tvärtom orolig för arbetskraftsbrist.
– Många inom offentlig sektor går i pension de närmaste åren, säger kommundirektören Carl-Magnus Mårheden. Därför är det viktigt att vi gör den här etableringsprocessen så bra som möjligt. Att de vi tar emot kommer in i utbildning och arbete så fort som möjligt.
– Vårt stora problem är ju att hitta boende åt de som kommer, säger Willis Åberg på Migrationsverket. Kan man då hitta boenden där det även finns möjlighet till arbete och en bättre social miljö, då är det optimalt. Vi hoppas att fler kommuner kommer att visa intresse för den här modellen.
Sverigedemokraterna i Västervik avvisar inte tanken på flyktingmoduler men kräver att få veta mer innan man sätter ned foten.
– Först och främst vill vi ha en mycket lägre flyktingmottagning, både till Västervik och till landet som helhet, understryker Sverigedemokraten Bo Karlsson som sitter i fullmäktige. Men de flyktingar som är här kan vi inte göra någonting åt och då tar vi vårt ansvar som kommunpolitiker och lyssnar in det här förslaget. Vi förkastar ingenting förrän vi har hört det men vi väntar på att få höra en ordentlig redovisning av det.
”Undanröjer hinder”
Om Västerviksmodellen visar sig fungera kan det innebära helt nya förutsättningar för svensk flyktingmottagning. Nyligen föreslog ju regeringen att alla kommuner, även rika tillväxtkommuner, ska tvingas att ta emot flyktingar.
– Det här kommer att undanröja ganska så många hinder vad det gäller boendefrågan, säger Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl. Oavsett hur bostadsmarknaden ser ut så ger Västerviksmodellen möjlighet för alla kommuner att ta emot flyktingar.
Just nu pågår en upphandlingsprocess som kommer att vara klar under sommaren, därefter tar kommunen beslut om var modulerna kommer att placeras.