Mona Sahlin. Foto: TT

Mona Sahlin erkänner brott

Uppdaterad
Publicerad

Nu erkänner Mona Sahlin att hon gjort sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett osant intyg till sin tidigare livvakt. Det uppger hennes advokat Claes Borgström till Dagens Nyheter.

– Hon underkastar sig ett strafföreläggande, säger han till SVT Nyheter.

Att den före detta socialdemokratiska partiledaren nu underkastar sig ett strafföreläggande innebär att hennes avsikt inte varit att tillskansa sig något eller andra fördelar, menar advokaten.

– Avsikten har aldrig varit att tillskansa varken sig själv eller någon annan några fördelar. Hennes utgångspunkt har varit att lönerna hon har intygat skulle bli verklighet, säger Claes Borgström till SVT Nyheter.

Mona Sahlin och livvakten

– Men det är ändå så att när hon skriver intygen så är de inte korrekta uppgifter, då blir den juridiska bedömningen, trots allt, att det är ett osant intygande. Då erkänner hon det och är beredd att underkasta sig ett strafföreläggande.

”Fullständigt orimlig”

Enligt advokaten har Mona Sahlin fått lida ordentligt under utredningen.

– Den press hon har varit utsatt för har varit fullständigt orimlig. Förhoppningsvis blir det inte allvarligare konsekvenser för henne än för andra som begår ett bagatellartat brott, som det faktiskt är, säger han.

Hennes livvakt har också erkänt brott.

– Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger livvaktens advokat Johan Eriksson till Expressen.

Osant intygande

Rubriceringen för Mona Sahlin är osant intygande och och baseras främst på uppgifter som lämnats av personer inom regeringskansliet och på den myndighet Sahlin ledde. 

– Vi har förhört folk som jobbat i deras närhet. Både personer som jobbat på Samordnaren och på regeringskansliet vad gäller löner. Där handlar det om att kontrollera uppgifterna kring löneintygen. Det handlar om en tre, fyra personer, sade åklagaren Anders Jakobsson till SVT Nyheter i samband med de senaste förhören med Mona Sahlin i januari i år.

Dubblad lön

Enligt det falska löneintyget till bostadsrättsföreningen tjänade livvakten sammanlagt 120.000 kronor i månaden och skulle därmed ha råd att betala både månadsavgift och räntor på mångmiljonlånen. I själva verket tjänade han ungefär hälften så mycket.  

Vid tidpunkten för de misstänkta brottet arbetade Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, och det falska intyget skrevs på myndighetens officiella brevpapper. Mona Sahlin har under förhören nekat till brott. Livvakten, som numera arbetar som polis, misstänks för brukande av osann urkund.

Riskerar fängelse

Straffet för osant intygande är böter eller fängelse i högst sex månader. Undantag görs om den skyldige missbrukat sin tjänsteställning eller om brottet bedöms som särskilt grovt. Då är maxstraffet två års fängelse.

Skandalen avslöjades i maj 2016 av tidningen Expressen och ledde till att Mona Sahlin tvingades lämna sitt jobb som samordnare. Några dagar senare lämnade hon även sin plats i Systembolagets styrelse. 

I samband med avslöjandet gjorde Expressen en intervju med Mona Sahlin, där hon bad om ursäkt. Sedan dess har hon inte gett några fler intervjuer.

Läs mer: Stormen kring Sahlin – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet