Maria Ferm (MP) och Johan Forssell (M) debatterade i Agenda. Foto: SVT

MP om M:s flyktingpolitik: ”Chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas nya, hårdare migrationspolitik innebär en ”chockerande utveckling”. Det sade Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, när hon debatterade mot i Johan Forssell (M) i Agenda om utvisningar av asylsökande.

– Den är otroligt mycket mer restriktiv än vi sett de senaste åren. Som förslaget om direktavvisningar vid gränsen, att man avskaffar rätten att söka asyl. Att avvisa människor till så kallade säkra platser utanför Europa. Vi har sett fruktansvärda förhållanden när andra länder gjort sådana insatser. Jag tror det är en farlig utveckling, sade Maria Ferm.

”Medelhavet farligaste utvecklingen”

Medan Johan Forssell (M) menade att den farligaste utvecklingen i dag är det som sker på Medelhavet.

Agenda

– Där människor måste färdas i farliga båtar för att ens ha möjlighet att söka asyl. Människor dör för att kunna använda asylrätten. Vi vill ha ett långsiktigt kvotflyktingsystem, där man söker asyl från säkra zoner och där man väljer de människor som har störst behov, inte de med mest pengar och kraft att ta sig till Europa, sade Johan Forssell.

Ser risk för skuggsamhälle

De diskuterade också den risk som gränspolisens chef Patrik Engström tog upp i programmet – att asylsökande som gått under jorden efter avvisningsbeslut stannar kvar i landet och bildar ett skuggsamhälle.

– Jag är bekymrad. Tiotusentals riskerar att hamna i skuggsamhället. Det är inte minst en risk för många barn, som kanske till och med föds in i skuggsamhället. Vi måste vidta åtgärder nu, säger Johan Forssell.

Maria Ferm höll med om att risken ökar för att vi får ett skuggsamhälle.

– Vi ser en risk att många ensamkommande får avslag på sina asylansökningar i höst, efter att ha väntat flera år. Det kan leda till stor utsatthet. De får varken gå i skola eller arbeta. Hur kan vi se till att de får en möjlighet att stanna, så som tanken var redan från början. Redan 2015 fanns en bred enighet i riksdagen att de skulle få stanna, sade hon.

Medan Johan Forssell framhöll att politiken måste vara tydlig:

– Har man fått avslag, har man inte skyddsskäl, då är det bättre att återvända. Livet blir inte bättre för att man går under jorden.

”Måste ha en human inställning”

Maria Ferm sade att regeringen har förslag om fler förvarsplatser och att kunna göra kontroller på arbetsplatser.

– Det är viktigt att stå upp för en reglerad invandring och arbeta för ett rättssäkert återvändande. Men många åtgärder är inte inom Sveriges kontroll. Det finns stater som vägrar ta emot sina medborgare. I så fall kan vi inte vägra människor grundläggande rättigheter. Vi måste ha en human inställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet