Flera personer misstänks ha flugits till Kastrup för att sedan föras med tåg till Sverige. Foto: Arkivbild/TT

”IS gör big business på falska pass”

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen IS tjänar stora pengar på att tillverka och sälja falska syriska pass. Inom EU diskuteras nu om syriska id-handlingar ska underkännas.

Hur ska Sverige och andra europeiska länder avgöra om den som flyr hit verkligen är den som hen utger sig för att vara? Kaoset i Syrien har lett till att vem som helst via nätet kan köpa en ny identitet. Migrationsverket överväger att helt sluta lita på syriska pass.

– Bilden jag får är att det uppenbarligen är en ganska öppen marknad när det gäller handeln med alla dessa id-handlingar. Det är säkerligen inte enbart pass utan även andra typer av id-handlingar. Det är ingen nyhet för oss, säger Jan Westmar, enhetschef på Migrationsverkets id-enhet.

#flykt

På Migrationsverkets avdelning för id-kontroll jobbar experter på allt från falska stämplar till fingeravtryck.

– Varje vecka hanterar vi i snitt 1.200 ärenden och i varje ärende ligger i snitt två dokument. Så vi granskar nästan 2.500 dokument på den här enheten varje vecka, säger Jan Westmar medan han visar runt bland kartonger med dokument.

Även perfekta pass kan vara falska

Ungefär fem procent av alla handlingar visar sig vara oäkta. Problemet är att även perfekta pass som experterna här inte hittar några fel på kan vara falska.

En skrämmande misstanke har smugit sig på Europas migrationsmyndigheter. Det verkar vara terrorgruppen IS som tillverkar många av de syriska passen.

– Det handlar om att IS gör ”big business” och tjänar pengar på att utfärda sådant här, säger Jan Westmar.

Syriska handlingar kan underkännas

IS – och en del andra grupper – har kommit över både passunderlag och de maskiner som tillverkar passen. Inom EU diskuteras nu på allvar om man ska underkänna i princip alla syriska handlingar.

– Det pågår absolut diskussioner kring om man ska ifrågasätta syriska pass överhuvudtaget. Själva utfärdandedelen fungerar uppenbarligen inte, säger Jan Westmar.

Mycket tyder på att inte så få flyktingar väljer att undanhålla sitt riktiga medborgarskap och låtsas vara syrier.  SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg hittade spår på en grekisk strand. En bunt pass utfärdade i Iran och Marocko.

– Många flyktingar kastar sina pass när de väl kommit till Lesbos och Grekland och Europa, konstaterar han.

39.000 asylsökande i Sverige har i år uppgett att de kommer från Syrien. Ett underkännande av syriska id-handlingar kommer att komplicera Migrationsverkets asylutredningar – där väntetiderna redan är långa.

Reportage i Agenda söndag 15/11 kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet