Foto: TT & SVT

Nässpray kan rädda missbrukares liv

Publicerad

Antalet personer som dör av överdoser i Sverige ökar kraftigt. Nu vill beroendekliniker i både Malmö och Stockholm dela ut en nässpray till missbrukare för att rädda liv.

Inom sjukvården används ett läkemedel som heter naloxon till personer som har tagit en överdos. En dos i näsan, eller intravenöst, tar bort ruset av heroinet eller någon annan opiat inom bara några minuter.

– Det betyder att om man kommer in tillräckligt tidigt och ger det här motgiftet så upphäver det den sömngivande och andningshämmande effekt som heroin och motsvarande preparat har. Det gör att man räddar livet på den patienten, säger Anders Håkansson, läkare vid beroendecentrum i Malmö.

Ofarligt för opåverkade

För personer som inte har heroin i kroppen har läkemedlet ingen som helst effekt.

– Har man inte tagit heroin eller den typen av droger så är det fullständigt ofarligt. Det har ingen som helst påverkan på kroppen varken i ena eller i andra riktningen, säger Anders Håkansson.

När en missbrukare tar en överdos är det vanligt att de som är med inte vågar ringa larmnumret. Här kan en nässpray vara skillnaden mellan liv och död.

– Så fort man ringer och nämner att det handlar om en överdos följer polisen med per automatik. Det är många som är rädda för att bli inblandade. Så då lämnar de sina kamrater och sticker, säger Mikael Johansson, ordförande på Brukarföreningen Skåne. 

Antalet dödsfall ökar kraftigt

Antalet personer som dör i överdoser i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Siffror från europeiska drogövervakande EMCDDA visar att antalet narkotikarelaterade dödsfall har mer än fördubblats på tio år – från 188 dödsfall 2004 till 460 dödsfall 2013.

I flera länder runt om i världen, bland annat Danmark och Norge, delas numera naloxon ut till missbrukare och personer i deras närhet för att de snabbt ska göra en insats om någon drabbas av en överdos. Nyligen rekommenderade världshälsoorganisationen WHO fler länder att följa deras exempel.

Stöd för pilotprojekt

Nu ligger både Malmö och Stockholm i startgroparna att dra igång ett liknande pilotprojekt på sina respektive sprututbytesprogram. Enligt Anders Håkansson har alla tillfrågade varit positiva till projektet, inklusive Socialstyrelsen. Även Skånes landsting har gett sitt stöd.

– Jag tror att det räddar liv. Det är det som är grunden till detta. På sikt hoppas jag naturligtvis att detta skulle kunna bli nationellt, säger Anders Åkesson (MP).

Anders Åkesson är första vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Skånes landsting och var en av de politiker som tog initiativ till det hela. Nu saknas bara ett godkännande från Läkemedelsverket som väntas lämna besked den närmsta tiden.

Fakta Naloxon

Naloxon är ett läkemedel som används inom vården för att häva överdoser av opiater, oftast heroinöverdoser. Medlet ger ingen ruseffekt och är helt verkningslöst på personer som inte har tagit en opiat.

Läkemedlet delas för närvarande ut till missbrukare och personer i deras närhet i sju europeiska länder: Danmark, Tyskland, Estland, Spanien, Italien, Storbritannien och Norge, samt i flera städer i USA och Australien.

I Sverige används naloxon bara inom sjukvården. På flera andra håll i världen har även polisen tillgång till läkemedlet eftersom de oftast är först på plats när någon tagit en överdos.

Det finns ännu få utvärderingar av hur många liv som har räddats genom naloxonprogram. Nyligen gjordes en amerikansk undersökning bland 48 distributörer som visade att över 10.000 dokumenterade överdoser hade hävts, enligt EMCDDA.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, skulle runt 20.000 liv kunna räddas varje år bara i USA om läkemedlet var mer spritt i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.