• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nazistisk aktivitet ökar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nazistiska organisationer i Sverige har minskat – men de som finns blir alltmer aktiva.

Förra året var de nazistiska aktiviteterna rekordmånga, enligt Expos årsrapport för 2014, rapporterar Ekot.

– Det är enormt mycket fler aktiviteter. Bara på ett par års tid, på tre års tid, har det nästintill fördubblats. Så här mycket aktiviteter har vi aldrig sett, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo, till Ekot.

När antirasistiska Expo gjorde sin första kartläggning 2008 redovisades drygt 1.900 nazistiska aktiviteter för att följande år gå ner till runt 1.500. Under valåret 2014 var aktiviteterna uppe i rekordmånga 2.800.

– Säpo uppskattar att de här organisationerna har ett hundratal medlemmar och var aktiviteterna sker beror mycket på var dessa personer är bosatta, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo, som förklaring till varför några mindre län sticker ut i rapporten Intolerans 14.

Stockholm ligger visserligen i topp och storstadslänet Västra Götaland på tredje plats. Men andraplatsen innehas av Jönköpings län och Värmland tar fjärdeplatsen med nästan exakt lika många aktiviteter som Skåne på femteplatsen.

I snitt spred rörelserna propaganda eller genomförde manifestationer och aktioner sju till åtta gånger om dagen i fjol. Totalt rör det sig om en ökning från 2.334 aktiviteter 2013 till 2.864 förra året. En ökning med 23 procent.

– Det som är det övervägande antalet aktiviteter är propagandaspridning. Det är alltså spridning av flygblad, att man sätter upp klistermärken, oftast på natten. Svenska Motståndsrörelsen sätter upp väldigt många banderoller till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.