SVT:s utsände Mikael Nilsson vid den avstängda Öresundsbron Foto: SVT

Stormen Gorm drog in över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Gorm drog sent under söndagskvällen in över Sverige. Orkanstyrka uppmättes längs Sveriges södra kust. Öresundsbron stängdes i båda riktningarna och räddningstjänsten rådde människor att hålla sig inomhus.

Stormen Gorm började vid 22-tiden dra in över västra Götaland. I Danmark uppgraderades Gorm till orkan under kvällen sedan vindhastigheter på 45,9 meter per sekund uppmätts vid Själlands-kusten. Vindhastigheten ska vara ett rekord för Danmark.

Orkanstyrka uppmättes även längs Sveriges södra kust. Kuststationen Hallands Väderö uppmätte 34 meter per sekund i vindbyarna, enligt SMHI. Även kuststationerna i Hanö i Blekinge och Helsingborg uppmätte orkanstyrka.

Ovädret Gorm

– Det blåser mer till havs och vid kusten. Det kommer blåsa upp över land, men det kommer inte bli orkan där, sade Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI vid 22.30.

En orkan har medelvindshastigheter på över 32 meter per sekund, enligt SMHI.

SMHI utfärdade klass 2-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland.

Öresundsbron stängd

Vid kl 20.45 togs beslutet att Öresundsbron stängs i båda färdriktningarna. Det gäller både tåg- och fordonstrafik.

– Det är svårt att stå rakt upp här. Blåsten är så pass kraftig. Det kommer riktiga vindstötar här, sade SVT:s utsände Mikael Nilsson, på plats nära Öresundsbrons fäste vid klockan 21.30.

Ölandsbron stängdes av i drygt fyra timmar under natten, men öppnades tidigt på måndagsmorgonen. Som mest uppmättes vindhastigheter på 34 meter i sekunden på bron.

Kastrups flygplats i Köpenhamn drabbades av kraftiga störningar på grund av de hårda vindarna. Störningarna väntas fortgå även under måndagsmorgonen.

SOS Alarm i Skåne blev nedringda med rapporter om nedfallna träd, lyktstolpar, lösa byggnadsdelar och trafikolyckor. En mindre lastbil ska sannolikt ha blåst omkull på E6:an mellan Landskrona och Helsingborg. Inga personskador har hittills rapporterats.

Strömavbrott

Stormen orsakade även mängder av strömavbrott. Tiotusentals hushåll är utan el i Sydsverige. Eon hade vid kl 06.00 drygt 47.000 kunder utan ström, främst i Skåne. Hos Ellevio, tidigare Fortum, saknade cirka 620 hushåll el, medan Kraftringen hade 7228 strömlösa kunder.

– Vi har totalt haft 75 000 strömlösa, men vi har lyckats koppla om så att en tredjedel av dem har fått tillbaka strömmen under natten. Nu återstår 47 000, sa Torbjörn Larsson, pressansvarig på Eon, till TT vid 05.30-tiden.

Det kan ta lång tid innan de drabbade får tillbaka strömmen.

– Vi kommer säkert att få tillbaka en stor del av dem under det första dygnet, men för några av de kunderna kan det nog ta två-tre dagar innan de har strömmen tillbaka, säger Larsson till TT.

Tåg ställs in

Trafikverket meddelade att all tågtrafik i Skåne, Blekinge och södra Småland ställs in på grund av stormen Gorm. Resenärer kommer att evakueras. Tidigt på måndagssmorgonen var trafiken tillbaka på bland annat Södra Stambanan, men det var fortfarande stora störningar i tågtrafiken.

Flera sträckor, exempelvis Malmö-Simrishamn, Halmstad-Nässjö, Värnamo-Jönköping och Kalmar-Linköping, väntas inte vara trafikeras förrän vid 12.00-13.00-tiden på måndagen.

”Kan bli plockepinn”

Trafikverket och räddningstjänsten har också tagit emot mängder av samtal och rapporter om nedfallna träd som blockerar vägar. Framför allt Kronobergs län, Hallands län, Blekinge län och Skåne län har problem med detta.

– Man ska tänka sig för både en och två gånger innan man går ut. Det kan vara träd som faller och lösa saker som flyger omkring, så det kan bli ett plockepinn i söder, sade SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Skogsstyrelsen går också ut och varnar för att man ska hålla sig undan skogen.

I Kronobergs län varnade Trafikverket trafikanter för att ge sig ut på vägarna under natten.

På grund av de hårda vindarna varnade SMHI också för att vattennivån höjs i Kattegatt, något som kan ge konsekvenser på Västkusten.

– Det finns risk för att det blir översvämning och vatten på vägbanorna, säger Nitzan Cohen.

”Bra att förbereda sig”

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samlade under söndagen berörda myndigheter för samråd innan stormen Gorm nådde Sverige. Länsstyrelser, Post- och telestyrelsen, Energimyndigheten, Kustbevakningen och polisen var några av dem som deltog i konferensen med detaljerade prognoser från SMHI.

– Syftet med mötet var att skapa en aktuell lägesbild. Stormen kan påverka samhällsviktig verksamhet, säger Marcus Årskog, kommunikatör vid MSB.

– Det är bra att förbereda sig på strömavbrott om man exempelvis bor på ett ställe som tidigare drabbats. Har man en brunn som är eldriven bör man tappa upp vatten. Man ska se till att ha reservvärme och hålla sig aktivt informerad, säger Marcus Årskog.

Blåsigt även i morgon

Gorm slog till mot Öland och Gotland på måndagsmorgonen. Ungerfär 400 personer, framför allt på Gotlands södra del, blev utan ström.

– Det kommer vara lite blåsigt även under måndagen i södra Götaland, säger Nitzan Cohen.

SMHI:s varningar

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Gorm

Mer i ämnet