Foto: TT

Nu kan musteriet komma till dig

Uppdaterad
Publicerad

Lider du av äppelångest? Lugn bara lugn. Du är inte tvungen att ta hand om all frukt själv. I Stockholm kan till och med ett mobilt musteri komma hem till dig.

Höst. Trädgårdsträden dignar av frukt. Äpplena har redan fallit till marken och stressen tilltar över allt det goda som riskerar att gå till spillo. Det dåliga samvetet slår till för att det inte blir mer mos kokt och inte några tjusiga pajer bakade.

– Folk är oftast väldigt lättade när vi kommer. Det finns en sorts äppelångest över att man inte hinner ta hand om allting, berättar Sanna Rantamäki som tillsammans med Per Sternbeck driver ett mobilt äppelmusteri med bas i södra Stockholm.

På ett par timmar krossar och pressar de äpplen till must som tappas upp på bag-in-box. Kostnaden är 25 kronor litern plus 15 kronor för förpackningen så en låda går på 90 kronor. Lite beroende på sort blir två kilo äpplen en liter färdig must som med pastörisering håller i ungefär ett år, berättar Sanna Rantamäki.

Egen äppelmust kan läggas till den hippa listan av innemat som toppas av skäggiga surdegsbröd och ångande långkok.

– Javisst är det trendigt, det har blivit lite ”livsstilism” över äppelmustning. Och så handlar det förstås om att man vill ta hand sina råvaror på ett bra sätt, säger Sanna Rantamäki.

Äppelmust – så funkar det

Äppelmust är enbart saften från pressade äpplen utan extra socker eller andra tillsatser. Äppelmusten hettas upp för att undvika att den jäser till cider och för att döda bakterier. Äppelmust håller i upp till ett år.

Smaken avgörs bland annat av vilka äppelsorter som används och när de skördas. Även jordmån, trädens ålder, mognad och pressmetod påverkar smaken. Den färskpressade musten kan filtreras för att bli genomskinlig, annars är den grumlig.

Systembolaget säljer äppelmust som ett alkoholfritt alternativ. Försäljningsvolymerna har ökat rejält de senaste åren, om än från blygsamma nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.