Nu måste alla kommuner ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer alla kommuner att bli tvungna att ta emot flyktingar. På tisdag, den 1 mars, börjar den nya lagen att gälla.

Frågan har debatterats under flera år och som en del i den så kallade migrationsöverenskommelsen i höstas, kom regeringen och de borgerliga partierna överens om att alla kommuner måste ta emot flyktingar.

– Några kommuner tog ett väldigt stort ansvar medan andra inte gjorde det, och det är orimligt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Migrationsverket hoppas nu att drygt 21.000 flyktingar med uppehållstillstånd ska kunna flytta ut i kommunerna i år.

”Reaktionerna är blandade”

Det som avgör hur många flyktingar som varje kommun ska ta emot är storleken på kommunen, hur många flyktingar som kommit tidigare och hur arbetsmarknaden ser ut i området.

Vellinge är en av de kommuner som tidigare inte har haft något avtal med Migrationsverket. Nu måste kommunen ta emot 159 flyktingar.

– Vi har anställt en etableringscoach och flyktingsamordnare som ska börja under våren. Reaktionerna är blandade. Det finns de som tycker att det är bra att Vellinge nu tar emot flyktingar och vill hjälpa till, men det finns också de som är skeptiska och oroliga, säger Carina Wutzel (M), kommunalråd i Vellinge.

Det finns ont om lediga bostäder i Vellinge och de första flyktingarna kommer att få flytta in i några tomma villor som kommunen äger och i en stugby som kommunen har hyrt. Precis som på många andra platser i landet finns också planer på att bygga modulhus. Något som Vellinge kommun använt sig av redan tidigare för de ensamkommande ungdomar som kommunen tagit emot.

Men samtidigt som det är ont om bostäder ser situationen på arbetsmarknaden bättre ut.

– Det är mycket jobb inom hotell, restaurang, och service. Och inom skolan, säger Karin Thorbjörn, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg, det kontor som ansvarar för Vellinge.

Hur kommer det att gå?

– Ja det undrar jag ibland också. Vi får inte fler bostäder för att det kommer en tvångslag. Men jag hoppas att vi på något sätt kommer att lösa det, säger Carina Wutzel.

I dagsläget finns ingen sanktion mot de kommuner som bryter mot de tvingande reglerna.

Så många flyktingar kommer din kommun att ta emot:

Se hela listan på Regeringskansliets rättsdatabas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.