Foto: SVT

Partierna möttes om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett möte nästa vecka. Det var vad partierna kunde lova efter dagens blocköverskridande samtal om flyktingkrisen. Men även om man inte kunde nämna några konkreta förslag så hoppas migrationsminister Morgan Johansson på en bred uppgörelse om flyktingpolitiken. – Det är en styrka för Sverige om vi klarar av att göra breda blocköverskridande överenskommelser, säger migrationsminister Morgan Johansson när han kom ut från mötet.

Regeringen hade i dag bjudit in till samtal om flyktingströmmen som pressar landets kommuner. Med fanns representanter för samtliga riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna, som inte var inbjudna.

Efter det drygt två timmar långa samtalet hölls ingen gemensam presskonferens, istället droppade representanterna från partierna ut var och en för sig.

Värdarna för mötet, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och migrationsminister Morgan Johansson, var nöjda och intygade att partierna diskuterat konkreta förslag men vill inte nämna några.

– Vi har haft ett konstruktivt möte med de seriösa oppositionspartierna om det akuta läget, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när hon kom ut från Rosenbad.

Nytt möte

Partierna har enats om att fortsätta diskussionerna och kommer att träffas för ett nytt möte på tisdag.

– Vi ska fortsätta diskutera med de andra partierna. Jag har stora förhoppningar på en blocköverskridande överenskommelse men jag tänker inte diskutera konkreta förslag i dag, säger Ylva Johansson.

Migrationsminister Morgan Johansson var positiv efter mötet.

Hur ser kompromissviljan ut?

– Den är god. Vi har en allvarlig situation och det finns en insikt om det, säger Morgan Johansson.

Står långt ifrån varandra

Partierna är oeniga i många frågor som rör migrationspolitiken.

Regeringen vill ha en lag som ska kunna tvinga kommunerna att ta emot fler flyktingar. Förslaget har stöd av både Folkpartiet och Kristdemokraterna men Moderaterna vill inte ha en tvångslag utan tror i stället att ökat ekonomiskt stöd kan få fler kommuner att ta ansvar.

– I dag fick vi en bild av att flera partier är villiga att ta ansvar. Från Folkpartiets sida säger vi att alla kommuner ska ta emot flyktingar, vad andra partier säger kommer jag inte gå in på, säger Folkpartiets gruppledare Erik Ullenhag efter mötet.

”Exceptionellt läge”

Moderaterna vill se en reformerad flyktingpolitik, med bland annat tillfälliga gränskontroller inom Schengenområdet och en lista med säkra länder, det vill säga länder som betraktas säkra nog för att skicka tillbaka dem som saknar asylskäl. Däremot vill man inte tvinga kommunerna att ta emot flyktingar.

Partiets vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, Johan Forsell, sade efter mötet att han hoppas på en bra överenskommelse.

– Vi har ett väldigt exceptionellt läge. Skulle det gå att hitta konkreta lösningar över blockgränserna så vore det bra men där är vi inte ännu.

Han säger dock att Moderaterna fortsatt är emot en tvingande lag för kommunerna.

– Vi tror på incitament i stället.

”Riskerar göra Sverige till ett väntrum”

Samtliga allianspartier, förutom Centerpartiet, förespråkar tillfälliga uppehållstillstånd. Det skulle innebära snabbare skydd åt dem som verkligen behöver det, anser till exempel Moderaterna. Regeringen och Vänsterpartiet menar däremot att permanenta uppehållstillstånd är ett effektivare sätt att få människor i jobb.

Vänsterpartiets representant på mötet, Nooshi Dadgostar, säger att hon inte vill se en lösning med tillfälliga uppehållstillstånd.

– Tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att göra Sverige till ett väntrum. Låt oss fokusera på det som förbättrar etableringen.

Så tycker partierna i migrationspolitiken

  • Tillfälliga gränskontroller: M
  • Tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel: M, KD, FP
  • Lista med säkra länder: S, MP, M, C, FP och KD
  • Tvång för kommunerna att ta emot fler flyktingar: S, MP, V, FP och KD
  • Skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring: M, FP
  • Billigare och enklare boende för ensamkommande barn: S, MP, V, M, C, FP och KD
  • Sverigedemokraterna vill minska asyl- och anhöriginvandringen med 95 procent och vill gå betydligt längre när det gäller till exempel gränskontroller och minska anhöriginvandring. Partiet har inte bjudits in till samtalen.

De deltog i samtalen:

  • Samtalen leddes av migrationsminister Morgan Johansson (S) samt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
  • Moderaterna: Johan Forsell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
  • Centerpartiet: Johanna Jönsson, partiets talesperson i integrations- och migrationsfrågor.
  • Kristdemokraterna: gruppledaren Anderas Carlsson.
  • Folkpartiet: Gruppledaren Erik Ullenhag.
  • Vänsterpartiet: Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson.
  • Från regeringen deltog också Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Magda Rasmusson och socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.