SVT Nyheter har i sommarens granskning #hyrnotan visat hur systemet med inhyrd personal skapat skenande kostnader och risker för patientsäkerheten. På flera håll är landstingspolitiker mycket kritiska mot utvecklingen – samtidigt som de menar att inget landsting kan lösa situationen själv, utan att insatserna måste samordnas på riksnivå.
Av det skälet meddelade landstingens intresseorganisation SKL, Sveriges kommuner och landsting, i början av sommaren att man ska göra just det – samordna landstingens insatser för att minska beroendet av inhyrd personal. SVT Nyheters granskning har visat att liknande initiativ tidigare misslyckats, men den här gången hoppas de ansvariga komma längre.
”Bidrar till beroendet”
Bland åtgärderna finns bland annat ett arbete för en förbättrad arbetsmiljö, men nu lyfts också mer kontroversiella förslag fram.
Flera politiker och andra debattörer menar att läkarnas avtal för jour och beredskap bidrar till beroendet av hyrpersonal. Många läkare kan ta ut långa kompledigheter efter sina jourpass, eftersom landstingen helt enkelt inte kan schemalägga arbetstid på nätter och helger.
LÄS MER: Jouravtal pekas ut som orsak till #hyrnotan
Många läkare använder dessutom kompledigheten till att extraknäcka som hyrläkare i andra landsting. SVT Nyheters granskning visar att man normalt inte tillåter läkarna att jobba som hyrläkare i det egna landstinget, men att det vanligtvis är grönt ljus för att göra det nån annanstans. Enligt en rapport från Konkurrensverket har också landstingen generellt varit mer tillåtande än privat sektor att godkänna bisysslor som hyrläkare.
Ordföranden i SKL:s sjukvårdsdelegation Dag Larsson, säger nu att SKL ska ta upp båda dessa frågor när man under hösten samordnar insatserna för att minska beroendet av inhyrd vårdpersonal.
– Jag vet att det finns en diskussion i landstingen och ett missnöje här och var med hur det ser ut. Och det gör att det finns skäl även för SKL att föra en diskussion, säger Dag Larsson.
Olika synsätt
Det handlar alltså både om jourreglerna, där Dag Larsson öppnar för att väcka frågan med Läkarförbundet, och tillämpningen av reglerna för bisysslor.
– Om man ägnar sig åt att jobba åt andra arbetsgivare så kan det förstås påverka vården. Vi ska diskutera om det finns ett behov av gemensamma regler kring detta, säger Dag Larsson.
En enkät som SVT Nyheter gjort visar samtidigt att det finns finns olika synsätt bland svenska landstingspolitiker när det gäller just bisysslorna.
Patrik Stenvard (M), oppositionsråd i Region Gävleborg skriver att han inte har något problem med att man arbetar åt flera arbetsgivare ”så länge man uppfyller lagar/avtal och kan utföra arbetet på ett patientsäkert sätt. Jag anser inte att tvång och förbud är lösningen på sjukvårdens bemanningsutmaning.”
Håkan Linnarsson (S), oppositionsråd i Västra Götaland, förespråkar å andra sidan en restriktiv hållning: ”Frågan om bisysslor är det viktigt att varje region eller landsting får hantera själv, men generellt anser jag att man skall vara väldigt restriktiv.”
LÄS MER: Tjänstemän fick skriva politikernas enkätsvar
Tipsa våra reportrar och diskutera #hyrnotan i sociala medier.