Moderaterna, med partiledare Anna Kinberg Batra, är tillsammans med Sverigedemokraterna bland de parti som fått in mest bidrag. Foto: TT

Nu tvingas partierna avslöja var pengarna kommer ifrån

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tvingas de politiska partierna avslöja varifrån de får sina pengar. Uppgifterna skulle vara inlämnade senast igår till Kammarkollegiet. Lite överraskande är att nästan ingen av partierna redovisar att de fått några större privata gåvor.

Att socialdemokraterna gör gemensam sak med fackförbunden på första maj förvånar få, och kopplingen mellan fack och socialdemokraterna är väl känd. Men en ny lag som kom 2014 tvingar alla partier att visa varifrån de får sina intäkter.

Dessutom får partierna inte ta emot anonyma bidrag, då riskerar partistödet att dras in. Och när nu intäkterna för första gången offentliggörs så finns få privata bidragsgivare redovisade.

– Vi utgår från att uppgifter som skickas in till oss är korrekta, säger Stefan Berg, pressansvarig på kammarkollegiet som redovisar partiernas uppgifter.

Viktig för demokratin

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin menar att lagen är viktig för demokratin.

– Det är viktigt för väljarna att veta om det finns några kopplingar mellan politiska partier och bidragsgivare, risken är att bidragsgivare skulle kunna ställa krav på politiska beslut och på politiska förändringar.

M och SD får stora interna bidrag

Hur mycket bidrag som tagits emot varierar stort mellan partierna. De partier som fått in mest bidrag är Moderaterna och Sverigedemokraterna, och båda partierna uppger till Kammarkollegiet att pengarna i huvudsak är interna bidrag från partiernas egna lokalavdelningar och länsförbund.

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, bekräftar att det är länsförbunden som står för merparten av bidragen i partiet.

Kan det vara så att givare väljer att ge större gåvor via de lokala eller regionala förbunden för att slippa offentliggöras?

– Nej, vi gör vår insamlingsverksamhet centralt. Den är riktad via brev till våra medlemmar.

S vill utöka redovisningsplikten

Socialdemokraterna vill också att lokalavdelningar och länsförbund ska omfattas av tvånget att redovisa sina intäkter.

– Vi socialdemokrater har drivit i riksdagen att man ska titta på redovisningen också från den lokala och regionala nivån och en utredning kommer som ska redovisas nästa år, enligt Carin Jämtin (S).

Få privata gåvor

För alla privata gåvor över 22.200 kr måste givaren namnges. Sverigedemokraterna redovisar tre privata gåvor men moderaterna ingen alls.

Socialdemokraterna har fått sina största bidrag från LO och flera fackförbund. Samtidigt redovisar partiet att nästan 4 miljoner kronor är gåvor från privatpersoner, men där bara en person namnges.

– Vi har väldigt många personer som ger väldigt små summor, månadsgivare som ger kanske 100 kronor i månaden. De är vi inte skyldiga att redovisa och de är ganska många, säger Carin Jämtin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.