Två miljoner människor har redan sett hennes TED-talk på Youtube. Beyoncé har samplat talet i låten ”Flawless”. Men i dag kommer den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” ut. Det är Sveriges Kvinnolobby tillsammans med Albert Bonniers Förlag och några andra organisationer som har översatt boken och ger nu ut den till alla gymnasieelever i årskurs två.
– Vi hoppas att den här boken kan hjälpa fler att upptäcka feminismen. Den pratar om feminism på ett personligt och enkelt sätt. Som angår alla, säger Clara Berglund.
Vardagsfeminism
Enligt henne är det författarens popularitet och folkliga sätt att beskriva feminismen som gör boken så viktig.
– Vi tror att hon kan tillgängliggöra feminismen för fler. Vi pratar ofta för akademiskt i Sverige. Den här boken kan bli som en påminnelse om att vi kan prata om feminism på ett mer vardagligt sätt. Det har vi har lite glömt i Sverige, säger hon.
Vilka är det som bidrar till att feminismen har blivit för akademisk i Sverige?
– Alla vi som är övertygade har ett sådant sätt att prata. Det kan exkludera de som ännu inte har hittat in i feminismen, säger hon.
Svenska elever
I boken tar Chimamanda Ngozi Adichie exempel ur hennes egen vardag i Nigeria och hur hon upplever att hon behandlas för att hon är kvinna. Men Clara Berglund tror ändå att elever i Sverige kan identifiera sig i boken.
– Jag tror att man kan känna igen sig i de underliggande strukturerna. Men de visar sig på andra sätt i Sverige. Hennes vardagsexempel kan vara mer relevanta än det akademiska feministiska snacket som vi ofta hör idag, säger Clara Berglund.
Clara Berglund tror att många av Sveriges elever redan i dag kallar sig feminister men att boken kan leda till att fler hittar dit.
– Jag tror att många skulle kalla sig det. Men det är många som inte gör det också. Det är därför det är så häftigt att skicka ut den här boken till alla elever i årskurs två. Så att fler och både killar och tjejer upptäcker feminismen, säger hon.