De sura bären anses bland annat kunna sänka ph-värdet i urinen och försvåra för bakterierna att få fäste i urinvägarna. Det finns också kapslar och tabletter som innehåller tranbär och de är alla en storsäljare både i hälsokostbutiker och på apotek.
Merjem som jobbar på Apoteket Hjärtat bekräftar att många kunder efterfrågar tranbärsjuice eller tranbärskapslar mot just problem i urinvägarna.
–Det har ju använts länge som ett medel mot urinvägsinfektioner så det kanske fungerar, men jag vill inte rekommendera det eftersom det inte är bevisat att det har någon effekt, säger Merjem.
Inget vetenskapligt stöd
Nej, det är ju just det; det är inte bevisat att det hjälper. En ny sammanställning av de senaste årens forskning, visar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att tranbärsjuice har någon effekt på urinvägsinfektioner. Studien som gjorts vid University of Stirling i Scotland omfattar resultat från 24 olika vetenskapliga studier, 14 av dem är gjorda efter 2008 och fram till idag. Dr Ruth Jepson som gjort sammanställningen säger att tranbärsjuice troligen inte alls fungerar förebyggande mot urinvägsinfektioner. Men det kan vara till en liten hjälp för kvinnor som har upprepade infektioner i urinvägarna.
–Men då måste man dricka väldigt mycket tranbärsjuice, eftersom effekten bara varar i 10 timmar. Man måste dricka flera glas, flera gånger om dagen och under lång tid, säger Dr Ruth Jepson vid University of Stirling i Scotland.
”Jag vet att det fungerar”
Tranbär som botemedel är omtvistat. Många som prövat hävdar att det hjälper och de hälsokostbutiker som Rapport besöker, sjunger alla tranbärets lov. Gösta Haglund som driver en hälsokostbutik sedan decennier menar att det också att tranbärets effekter är vetenskapligt bevisade.
–Jag har läst hundratals rapporter om tranbärets effekter på urinvägsinfektioner och jag vet att det fungerar. Jag rekommenderar det till mina kunder och de kommer tillbaka och det visar väl att det fungerar, säger Gösta Haglund.
Och Gösta Haglund kommer tveklöst att fortsätta rekommendera tranbärsjuice till sina kunder, trots den nya vetenskapliga sammanställningen som visar att det har ingen eller i vissa fall mycket liten effekt på urinvägsinfektioner.
–Absolut, det kommer jag att göra. Och det ska helst vara osötad och ekologisk tranbärsjuice, säger Gösta Haglund som äger en hälsokostbutik.
Med tabletter och kapslar krävs mer forskning
Den här studien gällde i första hand tranbärsjuicen, när det gäller kapslar och tabletter med tranbär behövs det mer forskning för att kunna uttala sig säkert om effekten. Men redan nu säger Dr Jepson att kapslar och tabletter bara kan underlätta besvären hos kvinnor med återkommande urinvägsinfektioner och då måste produkterna innehålla den rekommenderade mängden tranbär.
För män, barn och personer med kateter har tranbär i alla dess former ingen effekt enligt den vetenskapliga sammanställningen.