Enligt nya uppgifter kan Telia Sonera fortfarande ha starka kopplingar till Azerbajdzjans diktator, Ilham Aliyevs familj. Foto: TT.

Nya uppgifter kring Telias Asienaffärer

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Telia Sonera med sin delårsrapport för första halvåret i år – och visade ett vinstfall på 500 miljoner kronor. Samtidigt framkommer det nya uppgifter kring företagets ifrågasatta affärer i Centralasien.

För sju år sen köpte Telia Sonera ut den azeriska staten från sitt dotterbolag i Azerbajdzjan, men enligt nya uppgifter kan bolaget fortfarande ha starka kopplingar till landets diktatorfamilj.

Det är organisationen OCCRP som bedriver undersökande journalistik om korruption i Östeuropa som nyligen publicerat ett reportage om Telia Sonera.

Telias diktatursamarbete

Där framkommer det att en schweizisk konsthandlare som tidigare har agerat front åt den azeriska diktatorn Ilham Aliyevs döttrar i en rad olika bolag också företräder Telia Soneras partner i det azeriska dotterbolaget Azertel.

Dolt ägande

Men Telia Sonera hävdar att de inte vet vem som är delägare i bolaget i Azerbajdzjan.

– De slutgiltiga ägarna till de partnerbolag vi har vet vi inte exakt vilka de är. Och det är inte bra. Det är något som vi naturligtvis söker klarhet i, säger Peter Borsos, kommunikationsdirektör för Telia Sonera.

Vem som egentligen äger Telia Soneras partnerbolag ska vara dolt genom ett turkiskt bolag som i sin tur ägs av två panamanska bolag.

”Det var så uppenbart”

Den undersökande azeriska journalisten Khadija Ismailova som står bakom avslöjandet har tidigare spårat den azeriska diktatorsfamiljens omfattande ägarintressen i landets affärsliv.

Hon köper inte Telia Soneras förklaring att man inte vet vem som är ägaren bakom den schweiziska konsthandlaren.

– Han är frontman för presidentfamiljen i minst sju olika bolag i Panama. Han är deras representant när det gäller deras oljebolag, telekom och guldutvinning och i sitter i många andra styrelser åt familjen Alijev.

– Allt Telia Sonera hade behövt göra var att googla hans namn så skulle de ha hittat mina utredningar. Men det som slog mig var att de inte ens bad presidentfamiljen att snygga till det hela och be de dem att byta ut sin representant för att det var så uppenbart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet